Paven ber kardinal Murphy-O'Connor fortsette inntil videre

London (The Times/rcdow.org.uk/KI) - Erkebiskopen av Westminster i London og president for bispekonferansen i England og Wales, kardinal Cormac Murphy-O'Connor, fyller 75 år den 24. august 2007, og i henhold til kirkeretten har han derfor innlevert sin avskjedssøknad til pave Benedikt XVI. Men som ventet nektet paven å innvilge søknaden, noe som er det normale når det er snakk om en erkebiskop i et viktig sete så lenge han har god helse og Romas gunst.

I et brev den 9. juli informerte kardinalen presteskapet i erkebispedømmet Westminster om at paven hadde bedt ham om å fortsette i embetet donec aliter provideatur, det vil si til paven bestemmer noe annet. Men London-avisen The Times siterer kilder som sier at kardinalen ventes å levere inn sin avskjedssøknad igjen om ett år, og at den da trolig blir innvilget. Det forventes at kardinalen vil gå av i februar 2009. Men hvis Roma ikke finner en kandidat som de mener er verdig til å inneha embetet som har det nærmeste man i Den katolske kirke kommer en automatisk rød hatt, kan paven komme til å be kardinalen om å fortsette enda lenger dersom hans helse tillater det.

Den apostoliske nuntius i Storbritannia, erkebiskop Faustino Sainz Muñoz, har for lengst begynt arbeidet med å finne kardinalens etterfølger, og forespørsler rettes til katolske biskoper, prester og legfolk om kandidater som det er kommet forslag om. Bookmakeren Paddy Power har allerede startet å ta imot veddemål, og favorittene er erkebiskopene Kevin McDonald av Southwark og Vincent Nichols av Birmingham, begge med oddsene 7-2.

Nettsiden cardinalrating.com presenterer de fremste favorittene til erkebispestolen i Westminster slik:

Vincent Nichols (61), odds 7-2, erkebiskop av Birmingham. Var en av favorittene til å etterfølge kardinal Hume i 2000. Tvang regjeringen Blair til retrett i spørsmålet om opptak på skoler drevet av trossamfunn. En smidig administrator. Den romerske kandidaten.

Kevin McDonald (59), odds 7-2, erkebiskop av Southwark. Hans spesialfelt er interreligiøs dialog. Presteskapets kandidat.

Aidan Nichols OP (58), odds 6-1, dominikanerpater i Blackfriars i Oxford, i øyeblikket John Paul II memorial visiting lecturer ved universitetet i Oxford. En av landets ledende teologer. Det som teller mot ham, er mangelen på pastoral erfaring. Teologenes kandidat.

Peter Smith (63), odds 12-1, erkebiskop av Cardiff i Wales. Utdannet på det engelske kollegiet i Roma, kirkejurist, godt likt av både biskoper, prester og legfolk. Kjent som røyker. Folkets kandidat.

Christopher Jamison OSB (55), odds 20-1, australskfødt abbed i benediktinerklosteret Worth Abbey i West Sussex. Fotogen og sympatisk stjerne fra tv-serien The Monastery på BBC Two. Medienes kandidat.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); pe (12. august 2007)

av Webmaster publisert 12.08.2007, sist endret 13.01.2014 - 10:52