Biskoper påholdne med vurdering av radioprest

 Se også:

De Katolske biskopene i Polen diskuterte under sitt nylige møte i Czestochowa kontroversene rundt presten som leder Radio Maryja. Dette sier en talsmann for bispekonferansen.

P. Joszef Kloch, biskopenes talsmann, minnet journalistene om at biskopene ikke har myndighet til å iverksette disiplinære forføyninger mot p. Tadeusz Rydzyk, som har blitt anklaget for å røre opp antisemittiske følelser med sine offentlige uttalelser. P. Rydzyk er medlem av redemptoristordenen. Det er ordenens superiorer som må ta de disiplinære skritt som måtte være nødvendige, påpekte biskopene.

I juli uttalte den polske provinsialen i redemptoristordenen at anklagene mot den frittalende presten var resultatet av "alvorlige provokasjoner og media-manipulasjoner." Provinsialen, p. Zdzislaw Klafka, sa at den anklagede presten "ikke identifiserer seg med den antisemittismen som han blir tillagt."

Den polske avisen Rzeczpospolita melder at de polske biskopene vil be redemptoristenes internasjonale overhode, den amerikanskfødte p. Josef Tobin, om å beordre p. Rydzyk fjernet fra sin stilling i Radio Maryja. Hverken den polske bispekonferanse eller redemptoristene ville bekrefte denne meldingen.

I mellomtiden har anklagene mot p. Rydzyk fortsatt. En fra påtalemakten i byen Torun har gått ut og sagt at han ikke vil forfølge presten strafferettslig for å oppfordre til etnisk hat. Men vedkommende sa ikke noe offentlig om et av nøkkelspørsmålene i saken, nemlig autentisiteten til et båndopptak som inneholder antisemittiske uttalelser som den omstridte presten skal ha kommet med. P. Rydzyks tilhengere har hevdet at båndet er manipulert, og presten nekter selv for å ha kommet med uttalelsene.

Under orienteringen for de polske journalistene om biskopenes diskusjon rundt kontroversene, rettet p. Kloch spesielt oppmerksomheten mot en uttalelse fra det polske hierarkiet, hvor de sier at det språk kristne ledere fører, ikke må være hatets og aggresjonens språk.

CWN - Catholic World News (29. august 2007)

av Webmaster publisert 29.08.2007, sist endret 29.08.2007 - 12:12