Spekulasjoner rundt mulig konsistorium i november

 Se også:

Det svirrer nå rykter i Roma om at pave Benedikt XVI meget snart vil annonsere et konsistorium for kreering av nye kardinaler. Det melder det katolske nyhetsbyrået Catholic World News. Spekulasjonene rundt et mulig konsistorium i slutten av november startet alerede i sommer. Roma-journalister hevder nå at Den hellige far vil annonsere utnevnelser av nye kardinaler allerede denne uken.

Det er nå 180 medlemmer av kardinalkollegiet, hvorav 104 er under 80 år og derved stemmeberettigede ved et pavevalg. Antall kardinalelektorer reduseres ytterligere den 23. november, når kardinal Angelo Sodano, tidligere statssekretær og nåværende dekanus for kardinalkollegiet, fyller 80 år.

Det var pave Paul VI som i 1975 definerte en øvre grense for antall kardinalelektorer til 120, og pave Johannes Paul II bekreftet dette gjennom sin apostoliske konstitusjon Universi Dominic Gregis i 1996. Johannes Paul II overskred selv denne øvre grensen ved to anledninger. Pave Benedikt XVI har imidleritd varslet at han ønsker å kun kreere et lite antall kardinaler ved hvert konsistorium.

Det er flere prelater som regnes som sannsynlige kandidater til å motta den røde hatten, siden de er utnevnt til verv som vanligvis innehas av kardinaler. Dette gjelder erkebiskop Leonardo Sandri, tidligere sostituto (avdelingsleder) eller nummer to i statssekretariatet, nå prefekt for Kongregasjonen for Østkirkene; erkebiskop John Foley, den amerikanske prelaten som i lang tid ledet Det pavelige råd for sosial kommunikasjon før han nylig ble utnevnt til pro-stormester for Ridderordenen av Den Hellige Grav i Jerusalem; og erkebiskop Giovanni Lajolo, Vatikanets tidligere "utenriksminister", nå president for Den pavelige kommisjonen for Vatikanstaten. Erkebiskop Angelo Bagnasco av Genova, som er president for Den italienske bispekonferanse, er en annen sannsynlig kandidat. Andre fungerende erkebiskoper som kan være mulige kandidater, er Andre Vingt-Trois av Paris, Tadeusz Kondrusiewicz av Minsk (inntil nylig Moskva) og Donald Wuerl av Washington.

Les mer om paven og kardinalene. Les også spesielt om kardinalene.

CWN - Catholic World News (2. oktober 2007)

av Webmaster publisert 02.10.2007, sist endret 02.10.2007 - 13:13