Politiet tvangsflyttet 65 dissidentnonner

Politiet tvangsfjernet den 10. oktober 65 mennesker fra et kloster i den polske byen Kazimierz Dolny, og satte derved punktum for en lang strid mellom dissidentnonner og deres katolske overordnede.

En styrke på over 100 polititjenestemenn var involvert i tvangsutkastelsen, som var beordret av en lokal domstol etter at okkupantene - tidligere medlemmer av Søstrene av Betania-familien - nektet å godta en tidligere rettskjennelse fra mai i år om at de måtte forlate eiendommen.

Striden som medførte tvangsflyttingen startet da Vatikanet beordret priorinnens avgang. Priorinnen nektet å akseptere Vatikanets beording og okkuperte derved, sammen med noen medsøstre, et kloster i Kazimierz. Siden da har den tidligere priorinnen okkupert klosteret, til tross for en rekke både kirkelige og sivile rettslige ordrer.

I februar dette år offentliggjorde Vatikanets Kongregasjon for institutter for konsekrert liv et dekret som slo fast at kvinnene ikke lenger var ansett som medlemmer av Søstrene av Betania-familien. Året før hadde erkebiskop Jozef Zycinski av Lublin, som har jurisdiksjon over området klosteret ligger i, forbudt administrering av sakramentene i det okkuperte klosteret. Selv om de tidligere søstrene er tilbudt midlertidig bosted ved tre lokale retrettsentere, forventes det at de fleste vil vende tilbake til sine familier.

Blant de 65 som ble tvangsfjernet fra klosteret var også en tidligere fransiskanerpater, Roman Komaryczko, og en kvinne med et to måneder gammelt barn. Komaryczko ble tvangsflyttet påført håndjern. Kvinnen med barnet skal ha bosatt seg i klosteret for to uker siden, men skal ikke ha vært medlem av kongregasjonen.

En talsmann for erkebispedømmet, p. Mieczyslaw Puzewicz, som var tilstede ved utkastelsen, beskriver gruppen som okkuperte klosteret som en sekt. P. Puzewicz presiserte imidlertid at de i gruppen som ikke har avlagt evige løfter i Søstrene av Betania-familien, står fritt til å tre inn i en annen orden.

CWN - Catholic World News (11. oktober 2007)

av Webmaster publisert 11.10.2007, sist endret 11.10.2007 - 13:47