Tre martyrer saligkåret

Den salige Albertina Berkenbrock (1919-1931)
Den salige Emmanuel Gómez González (1877-1924)
Den salige Adilius Daronch (1908-1924)

Brasil (KI) - Lørdag og søndag ble tre 1900-tallsmartyrer saligkåret i Brasil. Som vanlig under dette pontifikatet ble seremonien ikke ledet av paven selv, men av hans personlige utsending, i dette tilfelle kardinal José Saraiva Martins CMF, prefekt for Helligkåringskongregasjonen i Vatikanet. Lørdag den 20. oktober var han i katedralen Nossa Senhora da Piedade i Tubarão, som før 1954 var en del av erkebispedømmet Florianópolis i delstaten Santa Catarina i Brasil. Der saligkåret han Albertina Berkenbrock (1919-1931), som ble drept i 1931, tolv år gammel, av en av farens arbeidere som forsøkte å voldta henne.

Helt fra Albertinas dødsdag begynte folk å betrakte henne som en martyr i forsvaret av kyskheten. Dette skyldtes ikke bare måten hun døde på, men også fordi de kjente hennes liv, hennes gode oppførsel, hennes barmhjertighet og nestekjærlighet. Hennes ry som martyr ble enda sterkere da folket fikk vite om vitnemålet til jordmoren Martha Mayhöfer, som hadde undersøkt Albertinas lik og bekreftet at hennes jomfruelighet var intakt. Tidlig begynte det å versere historier om tjenester som var oppnådd på Albertinas forbønn. På grunn av disse bønnesvarene samt hennes ry som martyr begynte enkeltpersoner og grupper å reise på valfarter til stedet hvor hun var drept og til hennes grav på kirkegården i São Luís.

I 1952 ble hennes saligkåringsprosess åpnet i erkebispedømmet Florianópolis, som Vargem do Cedro da tilhørte, men av en rekke grunner ble saken avbrutt i 1959. I mai 2000 tok den tredje biskopen av Tubarão, Dom Hilário Moser SDB, opp saken igjen, og den 12. februar 2001 ble Albertinas grav åpnet og hennes legeme identifisert. Deretter ble saken oversendt til Roma. Den 16. desember 2006 undertegnet pave Benedikt XVI dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente hennes død som et martyrium in odium fidei - «av hat til troen», og hun fikk dermed tittelen Venerabilis, «Ærverdig».

Søndag den 21. oktober hadde kardinal Martins reist videre til katedralen Santo Antônio i Frederico Westphalen i delstaten Rio Grande Do Sul, før 1961 en del av bispedømmet Santa Maria. Der saligkåret han den spanske presten Emmanuel Gómez González (sp: Manuel) (1877-1924) og hans brasilianske medhjelper, den femtenårige Adilius Daronch (pt: Adílio) (1908-1924). P. Emmanuel var sogneprest i Nonoai, men var i mai 1924 på vei for å besøke en gruppe tyske kolonister i skogene i Três Passos, 25 mil unna. Dette var i kjølvannet av revolusjonen i 1923 (Revolução Libertadora), og området var fullt av revolusjonære militsmenn.

I skogen møtte p. Emmanuel og Adilius noen militsmenn som tilbød seg å ledsage dem. Men det var i virkeligheten et planlagt bakhold, og de ble ført til en øde del av skogen i Feijão Miúdo nær Três Passos, hvor de ble møtt av de militære lederne som bekjempet kolonistsamfunnene. På en høyde ble p. Emmanuel og hans trofaste ledsager Adilius bundet til hvert sitt tre, og der ble de drept med to skudd i presten og tre skudd i den femten år gamle gutten. Det var den 21. mai 1924, og de led martyrdøden av hat til den kristne tro og Den katolske kirke.

Kolonistene i Três Passos gravla dem på den samme kirkegården som de var på vei til for å velsigne. I 1964 ble deres jordiske levninger overført til sognekirken i Nonoai, og på høyden i Feijão Miúdo ble det reist et monument til minne om martyriet. De kristne i området glemte aldri det heroiske vitnesbyrdet til sognepresten og hans hjelper som døde av kjærlighet til evangeliet, og utallige fromme mennesker oppsøkte deres grav og ba om Herrens hjelp på deres forbønn.

Deres saligkåringsprosess ble åpnet den 29. mars 1996, og den 4. desember 1998 godkjente Helligkåringskongregasjonen i Vatikanet den lokale prosessen. Den 16. desember 2006 undertegnet pave Benedikt XVI dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente deres død som et martyrium in odium fidei - «av hat til troen», og de fikk dermed tittelen Venerabilis, «Ærverdige».

Neste weekend blir også travel for kardinal Martins. Fredag den 26. oktober reiser han til Linz i Østerrike, hvor martyren Frans Jägerstätter (1907-1943) skal saligkåres. Lørdag den 27. oktober er kardinalen i Laterankirken i Roma til saligkåringen av Celina Chludzinska Borzecka, den polske grunnleggeren av kongregasjonen Resurreksjonistene (Congregatio a Resurrectione Domini Nostri Jesu Christi - CR). Dagen etter, søndag den 28. oktober, finner den største saligkåringsseremonien i Kirkens historie sted i Laterankirken, da 498 martyrer fra Den spanske borgerkrig skal saligkåres.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); (pe) (21. oktober 2007)

av Webmaster publisert 21.10.2007, sist endret 21.10.2007 - 16:40