Stor glede i Kenya og Senegal over kardinalutnevnelser

 Se også:

Den katolske presidenten i Kenya gratulerer landets kardinalelekt John Njue, og i Senegal gratulerer en muslimsk geistlig erkebiskop Theodore-Adrien Sarr for kardinalutnevnelsen.

Erkebiskop Njue av Nairobi, Kenya, og erkebiskop Sarr av Dakar, Senegal, er to av de 23 geistlige som den 24. november mottar røde hatter fra pave Benedikt XVI.

Senegal er et muslimskdominert land, og ifølge Katolsk Informasjonstjeneste i Afrika var det Habibou Tall, en muslimsk geistlig, som offentlig gikk ut og predikerte at erkebiskop Sarr (70) ville bli utnevnt til kardinal innen utgangen av året.

"Han sa at han ville be for at det skulle skje," forteller erkebiskopen til reportere. "Jeg vet at han har bedt for at det skulle skje, og jeg takker ham for det."

Både kristne og muslimske senegalesere uttrykker takknemlighet for utnevnelsen.

"Det finnes land hvor kristne er i majoritet, men de fikk ingen kardinal, og vi, i lille Senegal, med en liten kristen befolkning, vi fikk en!" uttaler Alioune Ndiaye (35), en kristen håndtverker. Abdoulaye Diop, en 45-årig muslimsk bokholder, sier: "Den nye kardinalen, Theodore Sarr, vil arbeide hardt for å styrke det allerede gode forholdet mellom muslimer og kristne."

Kenya "beæret"

Også fra Kenya kan Katolsk Informasjonstjeneste i Afrika rapportere om lignende positive reaksjoner. Utnevnelsen oppleves som en ære for hele landet.

Erkebiskop Njue (63), president for Den kenyanske bispekonferanse og inntil 6. oktober koadjutorerkebiskop av Nyeri, skal innsettes som erkebiskop av Nairobi den 1. november, kun få uker får han mottar kardinalverdighet.

President Mwai Kibaki gratulerer prelaten og mener at pavens utnevnelse reflekterer tro og tillit til erkebiskop Njues evner.

"Med din store teologiske kunnskap, din energi og driftighet og fremfor alt din tro på Gud, har jeg tillit til at du er skikket til oppgaven," uttaler president Kibaki. "Jeg og min kone Lucy støtter deg med våre bønner og ønsker deg Guds velsignelse, i det du gir deg i kast med den meget viktige oppgaven det er å være åndelig leder for de katolske troende."

I avisen The Daily Nation heter det: "Utnevnelsen fra pave Bendikt er ikke kun en ære for Kirken, men for hele landet. Dette er sannelig en begivenhet som kenyanere av religiøse overbevisninger bør være stolte av, siden den representerer en sjelden ære og en anerkjennelse av landet som helhet."

ZEN - Zenit (26. oktober 2007)

av Webmaster publisert 26.10.2007, sist endret 26.10.2007 - 11:30