Kurs i Sylvanès eller retrett i Lisieux?

Klikk på bildene for store versjoner
Sylvanés
Abbediet i Sylvanés
F.v. p. Réginald Blondeel, sr. Ragnhild Marie Bjelland, p. André Gouzes
Teresas levninger oppbevares i et glassmonter
Sr. Ragnhild Marie ved gjestehuset i Lisieux

Kurs i Sylvanès?

Den franske komponisten og dominikanerpresten André Gouzes har gjennom de siste tredve år vært en av de mest produktive og betydelige komponister av liturgisk musikk i Frankrike. Han har spilt en stor rolle i fornyelsen av det musikalske uttrykket i liturgien. Like etter Annet Vatikankonsil, da behovet for en liturgi på folkespråket meldte seg, startet han det store arbeidet med å komponere musikk til messer og tidebønner. Hans musikk har oppnådd en meget stor popularitet såvel i Frankrike som i utlandet. Noen av hans verk er også utgitt i Norge, og han er rikt representert i blant annet "Lov Herren". I 1975 startet han gjenoppbyggingen av et cistercienserkloster fra middelalderen, som i dag er et av Frankrikes viktigste liturgiske sentre med 150.000 besøkende hvert år. Klosteret ligger i Sylvanès, et lite sted med ca. 80 innbyggere i Massif Central (i fjellheimen mellom Toulouse og Montpellier i Sør-Frankrike). Dette er blitt et senter for fornyelse av gudstjenestefeiringen og for kursvirksomhet innenfor liturgi. I Norge har særlig sr. Ragnhild Marie Bjelland OP vært en viktig formidler av André Gouzes' musikk, og hun er kontaktperson for Sylvanès og André Gouzes i Skandinavia.

I Sylvanès arrangeres det jevnlig mange spennende kurs. Selv om disse foregår på fransk, er det ikke umulig for nordmenn å delta. Programmet for 2008 legges om kort tid ut på www.sylvanes.com (fransk). Det arrangeres også kurs andre steder i Frankrike året igjennom, og informasjon om mange av disse er allerede tilgjengelig.

Sr. Ragnhild Marie kan ledsage små grupper og fungere som tolk på stedet. Ta gjerne kontakt med henne for ytterligere informasjon! I september 2009 regner hun med å arrangere en gruppereise dit. Meld gjerne allerede nå din interesse!

GRUPPERIESE SEPTEMBER 2009 ER DESSVERRE AVLYST (15. januar 2008).

Pilegrimsreise til Lisieux?

Terese av Lisieux (av Jesusbarnet) trådte som 15-åring inn i karmelittordenen og søkte helliggjøring av det hverdagslige liv. Hennes selvbiografi "En sjels historie", som ble offentliggjort etter hennes død, nådde straks millionopplag. Teresa ble saligkåret i 1923 og helligkåret i 1925. Ved saligkåringen ble hennes legeme flyttet fra kirkegården i Lisieux til karmelittklosteret. Ved helligkåringen deltok 500.000 pilegrimer. For å gi skarene av pilegrimer adgang til hennes helgenskrin, startet man i 1929 arbeidet med å bygge den store kirken Sainte-Thérèse, hvor hennes intakte legeme nå ligger i et glasskrin. Teresa av Lisieux, som i sitt liv og i sine skrifter som mystiker foreskrev "den lille vei", ble utropt til kirkelærer av pave Johannes Paul II og er en av de mest populære helgener i nyere tid.

Dominikanerinnene på Katarinahjemmet disponerer et lite gjestehus i Lisieux, og tilbyr å tilrettelegge retretter for små grupper etter ønske. Ønsker du en pilegrimsreise til Lisieux og Den hellige Tereses grav, kontakt sr. Ragnhild Marie OP ved Katarinahjemmet (tlf. 23 21 54 10/ 950 47 360, e-mail Ragnhild.Bjelland@katolsk.no).

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (8. november 2007)

av Webmaster publisert 23.04.2010, sist endret 23.04.2010 - 14:28