Helligdommen Vår Frue av Karmel rives ikke med det første

 Se også:

Helligdommen Vår Frue av Karmel i Tianjiajing i Kinas Henan-provins, blir ikke revet med det første, men området vil fremdeles være under streng politiovervåkning. Kristne som ikke tilhører det lokale bispedømmet blir vist bort. I mellomtiden rapporteres det at kristne lobber mot myndighetene i Beijing og er takknemlige for internasjonalt press.

Maria-helligdommen Vår Frue av Karmel ligger på en fjelltopp, med en nydelig utsikt over Linxian-distriktet (bispedømmet Anyang). Kirken er bygget i 1903-1905 og fikk betydelige skader i et japansk angrep under Annen verdenskrig og av rødegardistene under Kulturrevolusjonen.

Inntil nylig besøkte mellom 40 000 og 50 000 pilegrimer helligdommen årlig, men i mai 2007 vedtok provinsmyndighetene å forby den tradisjonelle og nasjonale årlige valfarten, samt all annen organisert valfart til stedet. Byen Anyang beskrev dessuten valfart til Maria-helligdommen som "illegal religiøs aktivitet". Myndighetene la beslag på kirkens område, vedtok deretter forbudt mot at Kirken kunne benytte offentlige arenaer og truet med å sprenge den.

Press fra lokale katolikker på lokale og nasjonale autoriteter, har inntil nå medført at Henan-myndighetene ikke har kunnet gjøre alvor av trusselen. Forbudet mot valfarter og besøk fra kristne tilhørende andre bispedømmer, har man imidlertid ikke klart å oppheve.

Fan Xuede, et tidligere partimedlem som konverterte til kristendommen på 1990-tallet, har gått ofentlig ut og forsvart Vår Frue av Karmel-helligdommen. Fra sitt eksil i USA sendte han den 21. juni i år et brev til nyhetsbyrået AsiaNews, hvor han appellerer til myndighetene om å stanse planene om å rive kirken.

"Ikke ødelegg det som japanerne ikke klarte å legge i grus! Rødegardistene gjorde mye skade; ikke gjør samme feilen! Slutt med å såre kristne i deres hjerter," skrev han.

Lokale kilder forteller AsiaNews at årsaken til valfartsforbudet er frykten for at kristne fra ulike områder kan komme sammen ved helligdommen og derved forene sine krefter i kamp mot Kommunistpartiet.

Katolikker i Kina utgjør kun 1 % av befolkningen og utgjør med det en liten minoritet på ca. 13 millioner troende. Til sammenligning har kommunistpartiet mer enn 73 millioner medlemmer.

AsiaNews (13. november 2007)