Ny stamcelleforskning kan unngå moralske fallgruver

 Se også:

En ny teknikk for å fremstille stamceller kan hindre destruktiv forskning på menneskelige embryoer. Det hevder Det Nasjonale Katolske Bioetikksenteret (NCBC) etter å ha fått statusrapport fra et nytt forskningsprosjekt. Dr. Shinya Yamanaka og dr. James Thomson skal ha funnet en metode for å produsere pluripotente stamceller fra hudceller. Ved å "reprogrammere" hudcellene, hevder de to forskerne muligheten for å reprodusere de spesielle egenskapene man finner i embryoniske stamceller.

Forskning på stamceller fra menneskelige embryoer har møtt kraftig motstand fra katolske etikere, siden embryoene destrueres i prosessen hvor man høster pluripotente stamceller. Yamanaka/Thomson-prosjektet gir imidlertid håp om at man i fremtiden kan høste stamceller på en etisk forsvarlig måte. Den nye teknikken "samsvarer helt med det vi har håpet på i lang tid," uttaler NCBC. Denne type forskning må fremmes og prioriteres, hevder NCBC, siden den kan "bidra til å lede hele stamcelleforskningen i en mer eksplisitt etisk retning, gjennom å unngå den moralske hengemyren som er forbundet med destruksjon av menneskelige embryo."

I en kommentar til de nye forskningsresultatene uttaler kardinal Justin Rigali av Philadelphia, formann for Den amerikanske bispekoneransens "Ja til livet"-komité, at gjennombruddet i stamcelleforskningen "igjen minner oss på at medisinsk utvikling og respekt for menneskelivet ikke er motsetninger; de kan og bør støtte og berike hverandre til alles beste."

LES MER: Stamceller og terapeutisk kloning - etiske veivalg (artikkel)

CWN - Catholic World News (22. november 2007)

av Webmaster publisert 22.11.2007, sist endret 22.11.2007 - 11:56