Kirken har fått 23 nye kardinaler

 Se også:

Lørdagens konsistorium

Det er kjærlighet, ikke ambisjoner, som skal kjennetegne Kristi disipler, sa pave Benedikt XVI under konsistoriet den 24. november, hvor han kreerte 23 nye kardinaler. "Vær apostler for Gud, som er kjærlighet, og vitner for det evangeliske håp: Kristenfolket forventer dette av dere." "Det er ikke makt eller suksess, men den ydmyke gaven det er å gi seg selv til Kirkens beste, som bør kjennetegne alle våre ord og gjerninger."

De nye kardinalene kommer fra mange land; seks fra Italia, tre fra Spania, to fra Argentina og USA og en fra Mexico, Irak, Tyskland, Polen, Irland, Frankrike, Senegal, India, Brasil og Kenya.

I sin preken kommenterte paven: "Ved å tre inn i kardinalkollegiet ber Herren dere om, og gir dere, kjærlighetens tjeneste; kjærlighet for Gud, kjærlighet for hans Kirke, kjærlighet for våre medmennesker, med en hel og ubetinget hengivelse, `usque ad sanguinis effusionem' [selv ved å ofre sitt blod], som det heter i ritualet for utdelingen av birettaen og som synliggjøres ved kledningen dere skal gå i."

"Sann kristen storhet består ikke av å dominere, men av å tjene," la paven til.

I sin preken minnet paven også biskop Ignacy Jez av Koszalin-Kolobrzeg, Polen, som døde den 16. oktober 2007 i en alder av 93 år, en dag før paven skulle kunngjøre at han skulle kreeres til kardinal.

Med de 23 nye kardinalene har kardinalkollegiet nå 201 medlemmer, hvorav 120 er under 80 år og med det stemmeberettigede ved et pavevalg. 104 av kardinalene er europeere, 20 er fra Nord-Amerika, 34 fra Latin-Amerika, 18 fra Afrika, 21 fra Asia og fire fra Oseania.

Søndagens messe

Under messen søndag den 25. november, hvor de nye kardinalene koncelebrerte med paven, oppfordret Den hellige far dem til å alltid gi sitt liv for Kirken og bemerket at krusifikset på deres nye kardinalringer symboliserer den overgivelse de er kalt til å leve.

Messen ble feiret i en fullpakket Peterskirke. De 20 000 troende som ikke fikk plass i kirken, sto på Petersplassen og fulgte messen på storskjerm, til tross for pøsende regn.

I sin preken forklarte paven at "i den korsfestede Jesus finner vi den aller største Guds-åpenbaringen i denne verden, siden Gud er kjærlighet, og Jesu død på korset er historiens største kjærlighetsgjerning."

"På kardinalringene, som jeg snart skal gi de nye medlemmene av kollegiet, er det bilde av korsfestelsen," sa han. "Dette, kjære brødre, skal alltid invitere dere til å minnes den konge dere tjener..."

"Vår mor Kirken, Kristi brud, gir dere dette tegn som et minne om hennes brudgom, som elsket henne og ga seg selv for henne. Derfor, ved å bære denne kardinalringen, er du til enhver tid kalt til å gi ditt liv for Kirken."

Etter messefeiringen og Angelus, spiste paven lunsj med sine kardinaler.

ZEN - Zenit (26. november 2007)

av Webmaster publisert 26.11.2007, sist endret 26.11.2007 - 12:20