Ingen møte mellom Den hellige far og Dalai Lama

 Se også:

Vatikanet har gjort kjent at pave Benedikt XVI ikke møter Dalai Lama når den tibetanske buddhistlederen besøker Roma i desember. Denne bekjentgjørelsen motsier rapporter som sirkulerte tidlig i november og som forårsaket kraftige reaksjoner fra Beijing.

P. Federico Lombardi, direktør for Vatikanets pressekontor, sa til reportere at "ingen audiens er planlagt" under Dalai Lamas reise til Italia. Vatikanet hadde aldri offisielt kunngjort noen planer for en slik audiens, selv om velinformerte tjenestemenn hadde fortalt til reportere at et møte var planlagt.

Rapporter om at Dalai Lama skulle møte paven, forårsaket en sterk reaksjon fra den kinesiske regjering, som advarte om at et slikt møte ville være "en fornærmelse". En talsmann for regjeringen i Beijing sa at Vatikanet burde oppgi planene og med det "vise oppriktighet for å forbedre relasjonene".

Det kinesiske regimet har konstant opponert mot at verdens ledere møter Dalai Lama, som blir sett på som nøkkelsymbolet på Tibets håp om frihet fra Beijing. Dalai Lama har ofte gitt uttrykk for sin motstand mot den kinesiske okkupasjonen av hans land - selv om han har oppgitt sine offentlige krav om tibetansk uavhengighet. Han har levd i eksil siden 1959.

Vatikanet har i flere måneder vært engasjert i krevende forhandlinger med Beijing med sikte på å lette på regjeringens kontroll med Den katolske kirke i Kina. Selv om pave Benedikt XVI direkte har utfordret kommunistregjeringens krav om å utøve myndighet over Kirken - først og fremst i hans budskap av 30. juni til kinesiske katolikker - har han i alminnelighet unngått konfrontasjon i saker som Den hellige stol ikke anser som vesentlige for Kirkens misjon.

Paven møtte Dalai Lama i oktober 2006, men Vatikanet understreket da at møtet var en "privat høflighetsvisitt", og samtalen begrenset seg til utelukkende å gjelde religiøse saker. Denne paveaudiensen med buddhistlederen sto ikke på den offisielle Vatikankalenderen.

CWN - Catholic World News (29. november 2007)

av Webmaster publisert 29.11.2007, sist endret 29.11.2007 - 11:51