Tony Blair har blitt katolikk

Tony Blair

 Se også:

London (BBC/Kathpress/KI) - Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair ble fredag kveld tatt opp i Den katolske Kirkes fulle fellesskap av erkebiskopen av Westminster, kardinal Cormac Murphy-O'Connor under en privat messe for en liten krets. Dette ble meldt av britiske medier lørdag, og en talsmann for Tony Blair bekrefter opplysningen. Men i likhet med den britiske regjeringen ville han ikke kommentere dette «private anliggendet».

Det har lenge gått rykter om at den 54-årige Blair ville konvertere til katolisismen. Hans hustru Cherie Booth er katolsk, og alle deres fire barn er døpt katolsk. I 2003 mottok Blair kommunionen ved en privat messe med avdøde pave Johannes Paul II (1978-2005), og i juni 2007 gikk hans siste reise som statsminister til Vatikanet, hvor han samtalte med pave Benedikt XVI.

Det heter at Blair har ventet med å konvertere av respekt for sitt embete som statsminister. Britisk lov krever ikke at statsministeren må være medlem av den anglikanske statskirken, og tidligere britiske Labour-statsministre har vært frikirkelige. Men statsministeren kommer med forslag til dronningen om hvem som skal utnevnes til anglikanske biskoper. I Storbritannia har det ikke vært en katolsk regjeringssjef på mer enn 400 år.

Tony Blair har mottatt undervisning av kardinal Murphy-O'Connors privatsekretær, Msgr. Mark O'Toole. Kardinalen, som ledet messen i Archbishop's House i Westminster, sier i en uttalelse at han var «svært glad» over å ønske Blair velkommen i Kirken. «Han har lenge regelmessig gått til messe med familien, og i de senere månedene har han fulgt et formasjonsprogram for å forberede seg på å bli opptatt i full kommunion. Mine bønner er med ham, hans hustru og hans familie i dette gledefylte øyeblikket i deres reise i troen sammen».

Æresoverhodet for den anglikanske kirke, erkebiskop dr. Rowan Williams av Canterbury, ønsker den tidligere statsministeren og anglikaneren Blair alt godt på sin åndelige reise.

Det finnes også kritiske røster. Den erkekonservative tidligere Tory-statsråden Ann Widdicombe, som selv konverterte til katolisimen under avdøde kardinal Basil Hume, sier: «Hvis du ser på Tony Blairs historie når det gjelder avstemminger i Underhuset, har han gått mot Kirkens lære ved mer en én anledning. Mitt spørsmål vil være: Har han skiftet syn nå?»

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); (pe) (22. desember 2007)

av Webmaster publisert 22.12.2007, sist endret 22.12.2007 - 15:16