Paven avlyser universitetsbesøk etter protester

Pave Benedikt XVI har avlyst et besøk til La Sapienza-universitetet i Roma, etter at akademikere har protestert på det planlagte pavebesøket. Vatikanets pressekontor annonserte den 15. januar at pavens besøk, som etter planen skulle finne sted den 17. januar, er kansellert. Meldingen fra Vatikanet indikerte at et pavebesøk ikke ville være "beleilig" i lys av "de velkjente begivenhetene" på universitetsområdet.

Det var fysikkprofessor Andrea Frova som initierte protesten mot det pavelige besøket til Romas største universitet, fordi hun hevdet at daværende kardinal Ratzinger viste seg "fiendtlig innstilt til vitenskap" da han i 1990 holdt et foredrag om saken mot Galilei. Rundt 67 professorer har skrevet under på protestskrivet mot pavebesøket, og disse hevder at det ville være "upassende" for en institusjon som arbeider for vitenskapelig fremskritt å vise paven ære. Kirken har arbeidet for å undertrykke vitenskapen, hevder de.

I foredraget siterte kardinal Ratzinger den agnostiske vitenskapsmannen Paul Feyerabends vurdering: "Kirken på Galileos tid klamret seg mer til fornuften enn Galileo selv gjorde." Han fant at heresidommen mot Galileo var "rasjonell og rettferdig" - sett i lys av den tids standard. Selv om han ikke direkte samtykket i Feyerabends konklusjon (pave Johannes Paul II hadde allerede anerkjent at Kirken gjorde en feil ved å fordømme Galileos arbeid), vektla Ratzinger at Kirken ikke var fiendtlig innstilt til vitenskapen. Fakta er at Galileo fortsatte sine vitenskapelige undersøkesler, med støtte fra hierarkiet, selv etter rettssaken. Hensikten med Ratzingers foredrag i 1990 var å vise hvordan opplysningstiden skapte et kunstig skille mellom tro og fornuft. Han hevdet at saken mot Galilei, "som var lite diskutert i det 18. århundre, ble opphøyd til en myte i opplysningstiden i århundret som fulgte."

Protestene på universitetsområdet har tiltatt den siste uken. Det har derved oppstått bekymring for en stygg konfrontasjon og dessuten også for manglende sikkerhet for Den hellige far. Italias innenriksminister Giuliano Amato insisterte imidlertid på at avlysningen ikke kommer av sikkerhetsmessige årsaker. "Pavens sikkerhet var absolutt garantert," hevdet han, og uttrykte skuffelse over Vatikanets beslutning.

Vatikanets pressekontor har annonsert at man vil offentliggjøre fordraget paven etter planen skulle holde ved La Sapienza.

Les artikkelen "Striden om Galilei".

CWN - Catholic World News (16. januar 2008)

av Webmaster publisert 16.01.2008, sist endret 16.01.2008 - 10:45