Myndighetene vil kompensere for beslaglagt kirkelig eiendom

 Se også:

Den tsjekkiske republikk har foreslått å betale 4.6 milliarder dollar i kompensasjon til kristne kirkesamfunn som kompensasjon for eiendommene som ble konfiskert under kommunistregimet. Det rapporterer nyhetsbyrået KAI.

Myndighetenes kompensasjon tilbys til 17 ulike kristne kirkesamfunn som fikk sine eiendommer beslaglagt. Erstatningsutbetalingene skal starte i 2009.

Forliket mellom kirkesamfunnene og myndighetene må først godkjennes av parlamentet, hvor den regjerende trepartikoalisjonen kun har 100 av 200 seter. Flere parlamentarikere fra landets største parti, Det borgerlige demokratiske parti, har markert motstand til forliket.

Det var i 1990-1991 at myndighetene i det som den gang var Tsjekkoslovakia tok de første skritt mot å møte kravene om tilbakelevering av 169 kirkelige eiendommer. Den nåværende president Vaclav Klaus, som står i en usikker posisjon foran valget i februar, har satt saken høyt på prioriteringslisten, og en regjeringsoppnevnt kommisjon har arbeidet med kravene. Republikken Tsjekkia er den siste av de tidligere kommuniststater som som tilbyr kompensasjon for beslaglagt kirkelig eiendom.

De aktuelle eiendommene ble konfiskert av kommunistregimet i 1949. Enkelte kirker ble rekonstruert til annet bruk eller revet. Andre ble solgt av regjeringen til nye eiere, like etter kommunismens fall. Det er i disse tilfellene at kirkeledelsen ønsker økonomisk kompensasjon. Siden fløyelsrevolusjonen i 1989 har fremfor alt Den katolske kirke krevd kompensasjon og tilbakelevering.

Den tsjekkiske republikk regnes som et av de sterkest sekulariserte landene i Europa. Ifølge en folketelling fra 2001 tilhører bare en tredjedel av innbyggerne en kirke. Den katolske kirke er med sine ca. tre millioner medlemmer den sterkeste, fulgt av det protestantiske kirkesamfunnet De bøhmiske brødre med rundt 120.000 medlemmer.

CWN (25. januar 2008)

av Webmaster publisert 25.01.2008, sist endret 25.01.2008 - 11:19