Paven sørger dypt over erkebiskop Rahho av Mosuls død

 Se også:

Pave Benedikt XVI sørger dypt over at erkebiskop Paulos Faraj Rahho av Mosul er funnet død. Den kaldeisk-katolske erkebiskopen ble kidnappet den 29. februar. Den hellige far Benedit XVI har ved flere ganger appellert om løslatelse.

Katolske kirkeledere i Irak rapporterer den 13. mars at de har funnet erkebiskopens levninger nedgravd, etter at kidnapperne tok kontakt og fortalte hvor han lå.

Jesuittpater Federico Lombardi, Vatikanets pressetalsmann, forteller at pave Benedikt XVI umiddelbart ble informert.

"Vi har alle holdt liv i håpet og bedt om løslatelse," sier p. Lombardi. "Dessverre fortsetter den mest meningsløse og uberettigede vold å tynge det irakiske folk og særlig den lille kristne minoritet, og paven og vi alle står dem spesielt nær i bønn og solidaritet i denne dype smertens stund."

P. Lombardi forteller at Vatikanet håpet at "denne tragiske hendelsen" skulle lede til en større forpliktelse blant alle, særlig det internasjonale samfunn, til å arbeide for fred i Irak.

Den kaldeiske hjelpebiskop Shlemon Warduni av Bagdad forteller det italienske, katolske nyhetsbyrået SIR at kidnapperne hadde informert kirkelderne den 12. mars om at "erkebiskop Rahho var veldig syk," og noen få timer senere ringte de og fortalte om hans død.

"I morges [13. mars] ringte de på ny for å informere om at de hadde begravet ham," forteller biskop Warduni. Kirken sendte da flere unge menn til området like utenfor Mosul hvor graven var identifisert, og erkebiskopens levninger ble funnet.

"Vi vet ikke om han døde av grunner knyttet til hans svake helse eller om han ble drept," forteller biskop Warduni. Erkebiskopen hadde hjerteproblemer som krevde daglig medisinering. "Kidnapperne fortalte oss bare at han var død."

Den kaldeiske biskop Rabban al Qas av Arbil uttaler til AsiaNews: "Det er et tungt kors for vår Kirke nå før påske."

Erkebiskop Rahho ble bortført av bevæpnede ukjente menn etter at han hadde ledet korsveien i Mosuls Hellig Ånd-katedral. Han satt i sin bil med sjåføren og to livvakter da kidnapperne slo til. Hans tre ledsagere ble brutalt myrdet.

Gjerningsmennene skal ha krevd 3 millioner dollar i løsepenger og også satt politiske betingelser for løslatelse. De skal også ifølge AsiaNews ha krevd våpenforsyninger.

Kirkens meglere har hatt jevnlig kontakt med kidnapperne, men politi og militære styrker lyktes ikke med å oppspore dem.

Iraks statsminister Nouri al-Maliki beordret den 4. mars de militære styrkene til å intensivere søket etter erkebiskopen, med øverstkommanderende for de USA-ledede troppene i Nord-Irak, Mark P. Hertling, uttalte den 5. mars at det var lite håp om å finne erkebiskopen i live.

Så snart kidnappingen ble kjent av pave Benedikt XVI, appellerte han til løslatelse og om bønner for prelaten og hans myrdede venner.

Så mange irakere "lider fremdeles under blind og meningsløs vold, som visselig er mot Guds vilje," uttalte paven i en av sine appeller den 9. mars.

CNS - Catholic News Service (13. mars 2008)

av Webmaster publisert 13.03.2008, sist endret 13.03.2008 - 15:40