Grunnstensnedleggelse for Birgittasenteret på Tiller

(Klikk på bildene for stor versjon)
Grunnstensnedleggelsen
Ordets liturgi
Biskop Müller, moder Tekla og birgittasøstrene

 Se også:

I august 2007 var det byggestart for Birgittasenteret på Tiller. På festen for Herrens Bebudelse den 31. mars, var det grunnstensnedleggelse. Grunnsteinen, som ble lagt ned i inngangspartiet til Birgittasenteret, er hentet fra Den hellige port i Peterskirken.

Grunnstensnedleggelsen ble foretatt i rammen av en Ordets Gudstjeneste ledet av biskop Georg Müller av Trondheim. Til stede var generalabedissen for Birgittaordenen, Mater Tekla Famiglietti fra Roma. Tilstede var også biskop i Nidaros (Dnk), Finn Wagle, prost i Heimdal prosti, Bertil Aasen, og representanter for andre kirkesamfunn i Heimdalsområdet. I sin hilsen la biskop Wagle vekt at Birgittasenteret vil bli et sted for bønn og ettertanke for alle kristne i Trondheim, og et sted som alle kan ønske velkommen.

Representanter for alle de berørte firma i byggeprosjektet deltok i grunnsteinnedleggelsen, med arkitekt Lars Meland fra arkitektfirma Solem:Hartmann i spissen.

Første byggetrinn på Birgittasenteret er klosterdelen, deretter kirke og prestebolig, og til slutt gjestefløy. Til sammen får senteret en prislapp på rundt 57 millioner kroner.

Les mer om grunnstensnedleggelsen og se flere bilder fra seremonien i neste nummer av Broen, som utkommer i slutten av april.

Birgittasøstrenes historie

Vår Frelsers Orden ble grunnlagt av den hellige Birgitta av Sverige og godkjent av pave Urban V i 1370. Ordenens første kloster lå i Vadstena ved innsjøen Vättern i Sverige, og dette klosteret ble modell for en rekke Birgittaklostre i Europa.

På 1600- og 1700-tallet ble mange Birgittaklostre kloster grunnlagt i Polen, Belgia, Frankrike, Spania og Mexico. Disse klosterene var bare for søstre.

Under reformasjonen og i senere konflikter mellom kirke og stat ble nesten alle klostrene nedlagt.

I løpet av det siste århundre har det på nytt blitt grunnlagt en lang rekke Birgittakloster. Det har vært et ønske å gjeninnføre ordenen til de land og steder hvor den tidligere var etablert. Men også i India finnes det nå mange Birgittaklostre.

Birgittaklosteret i Trondheim ble innviet den 19. juni 1998.

KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) / http://birgitta.katolsk.no (3. april 2008)

av Webmaster publisert 03.04.2008, sist endret 03.04.2008 - 18:12