Jødisk gruppe ikke fornøyd med Vatikanets presisering

 Se også:

En Vatikan-uttalelse som forsøker å presisere Den katolske kirkes store aktelse for det jødiske folk, "går ikke langt nok til å fjerne bekymringen" for implikasjonenene av en revidert versjon av langfredagsbønnen for jødenes omvendelse, uttaler Anti-Defamation League - en amerikans jødisk organisasjon.

Selv om gruppen ønsker velkommen Vatikanets forsikring om at Den katolske kirke føler seg fullt ut forpliktet til interreligiøs dialog, uttaler ADL at den aktuelle langfredagsbønnen - en tekst som kun leses på latin og kun i den ekstraordinære tridentinske liturgi - fremdeles er problematisk.

Abraham Foxman, direktør for ADL i Amerika, forklarer at klargjøringen fra Roma "fremdeles ikke tydelig sier at Det katolske kirke er imot proselyttvirksomhet blant jøder." ADL-uttalelsen fortsetter med å uttrykke skuffelse over at Vatikanet ikke "eksplisitt har gått bort fra bønn om omvendelse eller å proselyttere jøder."

I tillegg, uttaler Foxman kritisk, vil ikke presiseringen fra Vatikanet leses opp samtidig med langfredagsbønnen. Derved blir bønnen stående alene, "med dens oppfording til jødene om å anerkjenne Jesus som hele menneskehetens frelser og dens håp om at 'hele Israel må bli frelst.'".

Den reviderte langfredagsbønnen, som ble offentliggjort av Vatikanet i februar, erstatter en kontroversiell bønn som refererer til det jødiske folks "blindhet". Den hellige far Benedikt XVI ønsket å fjerne ordlyden for å ikke krenke det jødiske folk, men flere jødiske grupper reagerer også på den nye versjonen. Den aktuelle bønnen bes kun i feiringen av langfredagsliturgien etter det tradisjonelle 1962-missalet, som er den ekstraordinære form for messefeiring. Bønnen er på latin, men oversatt til norsk lyder den reviderte bønnen som følger:

"La oss også be før jødene, om at Gud vår Herre opplyser deres hjerter så de anerkjenner Jesus Kristus, alle menneskers frelser".

CWN - Catholic World News (8. april 2008)

av Webmaster publisert 08.04.2008, sist endret 08.04.2008 - 14:17