Kardinal Bertone om pavens forestående USA-reise

 Se også:

Kardinal Tarcisio Bertone, Vatikanets statssekretær, har i forbindelse med pave Benedikt XVIs apostoliske reise til USA fra 15. til 20. april gitt flere intervjuer - blant annet til amerikanske medier.

I en samtale med nyhetsbyrået Associated Press (AP), fortalte kardinal Bertone at Den hellige far i talen til New Yorks geistlighet vil ta opp misbruksskandalen. Paven vil "forsøke å berede veien for helbredelse og forsoning," uttalte kardinalen. Han la til at paven er smertelig klar over de mange ofrene som lider etter prester seksuelle misbruk og den skade dette har gitt Kirken som helhet. I et intervju med Fox News la statssekretæren til at overgrepsskandalen har gitt Kirken et "åpent sår."

Enkelte amerikanske analytikere har spekulert i om det er et bevisst trekk fra paven å ikke besøke "skandalebispedømmet" Boston i løpet av den apostoliske reisen. Kardinal Bertone kunne imidlertid fortelle at paven begrenser sitt besøk til de to byene Washington og New York for å spare krefter. Samtidig understreket Bertone at pavens helse er god.

Bertone bekreftet at paven i talen til FNs generalforsamling skal fokusere på menneskerettigheter og anerkjennelse av naturretten. Ifølge Bertone opplever Vatikanet at man i flere spørsmål er på linje med USA, særlig i forhold til naturrettens plass og "religionens verdi - ikke bare i privatlivet, men også i det offentlige rom." USA og Vatikanet har ved flere anledninger hatt felles anliggender, særlig i forsvaret av menneskets verdighet og ekteskapet.

Kardinalen la imidlertid til at Den hellige stol ikke alltid er enige med USA i politiske spørmål - noe som blant annet må forstås som en indirekte kritikk av USAs invasjon av Irak og en generell uenighet rundt bruk av militær makt.

I samtalen med AP fortalte statssekretæren at sikkerhetsnivået under reisen er svært høyt, særlig etter at Al Qaida har utpekt pave Benedikt som en "fiende av islam." Paven lar seg imidlertid ikke stanse av truslene, forsikret Bertone: "Han overgir seg fullt og helt til Gud."

CWN - Catholic World News (14. april 2008)