President Bush uttaler at han i pavens øyne kan se Gud

Pave Benedikt XVI til USA 15.-20. april:

USAs president George Bush sier i et intervju at han i pave Benedikt XVIs øyne kan se Gud. Presidenten kom med denne uttalelsen til det verdensomspennende katolske fjernsynsnettverket EWTN, i anledning pavens forestående USA-reise.

EWTNs ankermann Arroyo bemerket at Bush selv mottar Den hellige far på flyplassen, en gest han aldri tidligere har vist en besøkende stats- eller religiøs leder. Presidenten forklarte den sæskilte velkomsten med at paven "er en virkelig viktig skikkelse på flere måter. For det første taler han på vegne av millioner. For det andre kommer han ikke som politiker; han kommer som en troens mann. Og for det tredje slutter jeg meg i den grad til hans anliggende om at [...] det finnes rett og galt i livet, at moralsk relativisme står i fare for å underminere muligheten til å få flere håpefulle og frie samfunn, at jeg også ønsker å gjøre ære på hans overbevisninger."

Den hellige far, sa Bush, "representerer og står for noen verdier som jeg anser som viktige for landets velbefinnende, og når han kommer til Amerika kommer millioner av mine landsmenn til å lytte til alt han har å si. Og derfor er det viktig."

EWTN bemerket at paven etter all sannsynlighet kommer til å ta opp krigen i Irak og utfordre presidenten på hva amerikanske myndigheter gjør for å beskytte Iraks lille kristne monoritet. Bush uttalte at "noe av det vi har gjort hele tiden, er å påvirke myndighetene til å forstå at minoritetsrettigheter er en avgjørende del av et demokratisk samfunn. Og forøvrig - min bekymring er ikke kun for minoriteters rettigheter i Irak; det gjelder for minoritetsrettigheter over hele Midt-Østen."

Pavens moralske styrke er et forbilde for dagens politikere, hevdet Bush - ikke minst Kirkens absolutte nei til forskning på befruktede egg.

Avslutningsvis spurte ankermann Arroyo presidenten: "Du så inn i Vladimir Putins øyne og uttalte da de velkjente ordene om at det du kunne se var hans sjel. [...] Hva ser du når du ser inn i pave Benedikt XVIs øyne?"

Bush svarte umiddelbart: "Gud."

ZEN - Zenit (14. april 2008)