Paven feiret messe med 50.000 troende

Pave Benedikt XVIs apostoliske reise til USA 15.-20. april:

Kirken i USA står ved et veiskille, sa pave Benedikt XVI til de 50.000 troende som var samlet til messe på Washingtons store stadium den 17. april. Amerikanske katolikker må benytte seg av denne muligheten til å søke omvendelse og Den hellige ånd, samt gripe sjansen til å forkynne Kristi Evangelium til et samfunn i krise, oppfordret han.

Paven begynte sin preken ved å minnes de mange amerikanske katolikker som bygget Kirken i USA. Men, sa Den hellige far, "Kirken i USA er nå kalt til å se fremover, trygt forankret i den tro tidligere generasjoner har overlevert, og til å møte nye utfordringer - utfordringer som ikke er mindre krevende enn de deres forfedre ble stilt overfor - med et håp som springer ut av Guds kjærlighet og som våre hjerter fylles med ved Den hellige ånd."

Han fortsatte med å forklare hensikten med USA-reisen. "Jeg har kommet for å gjenta apostlenes budskap om omvendelse og tilgivelse for syndene, og for å trygle Herren om en ny utgytelse av Den hellige ånd over Kirken i dette landet."

"Verden trenger dette vitnesbyrdet", proklamerte Den hellige far. "Hvem kan benekte at vi i våre dager står ved et veiskille - ikke bare Kirken i Amerika, men også samfunnet som helhet?" uttalte han videre.

De som har "tatt utfordringen fra Det Annet Vatikankonsil, som pave Johannes Paul II ofte gjentok, og har gitt sine liv til den nye evangeliseringen," ble også oppmuntret av Den hellige far.

Paven beskrev deretter hvordan "amerikanere alltid har vært et håpets folk." Han forklarte at det er "i konteksten av dette håpet, født av Guds kjærlighet og trofasthet, at jeg ser hvilken smerte Kirken i Amerika har opplevd som et resultat av de seksuelle overgrepene mot mindreårige."

"Ord kan ikke uttrykke hvilken smerte og hvilket sinne slikt misbruk skaper. Det er viktig at de som har måttet lide får kjærlig pastoral oppmerksomhet. Jeg kan heller aldri klare å beskrive hvilken skade dette har gitt det kirkelige fellesskap. Det er allerede gjort store bestrebelser på å forholde seg ærlig og rettferdig i denne tragiske situasjonen, og for å forsikre at barn - som Herren elsker så dypt (jf. Mark 10:14) og som er vår store skatt - kan vokse opp i trygge omgivelser. Denne innsatsen for å beskytte barn må fortsette. I går talte jeg med deres biskoper om dette. I dag oppfordrer jeg dere til å gjøre hva dere kan for å fremme helbredelse og forsoning og til å hjelpe dem som er skadet."

En konsekvens av skandalen som det sjelden snakkes om, nemlig hvordan den også rammer uskyldige og gode prester, fikk spesiell oppmerksomhet fra paven. "Jeg ber dere også om å elske deres prester og å bekrefte dem i det fantastiske arbeidet de gjør," sa Den hellige far.

Ved avslutningen av prekenen vendte paven tilbake til oppfordringen til en fornyelse av Kirken i USA. Dette avhenger av en hyppigere bruk av skriftemålet "og den vekst i hellighet som dette sakramentet både inspirerer til og fullbyrder."

CNA - Catholic News Agency (17. april 2008)