Kardinal Bertone besøker Hviterussland

 Se også:

Pavens statssekretær besøker Hviterussland i juni måned, og reisen inkluderer stopp i Minsk, Pinsk og Grodno. I en pressemelding fra Vatikanet den 5. juni opplyses det at kardinal Tarcisio Bertones offisielle reise finner sted fra 18. til 22. juni.

"Under oppholdet," heter det, "skal kardinal Bertone møte regjeringsmedlemmer, presidere ved liturgiske feiringer og andre bønnesamlinger i erkebispedømmet Minsk-Mohilev og i bispedømmene Pinsk og Grodno, hvor han skal treffe medlemmene i Hviterusslands katolske bispekonferanse."

I slutten av mai mottok Den hellige far Benedikt XVI Hviterusslands nye ambassadør til Den hellige stol, Sergei Aleinik, i audiens. I det skriftlige budskapet til den nye ambassadøren sier paven at han er "takknemlig for de mange oppmuntrende tegn og utfordringer som man i dag ser i landet."

Med tanke på Den katolske kirke i landet, uttaler Den hellige far at den "ser frem til å fortsatt utøve sin rolle i samfunnet gjennom sine ulike strukturer og institusjoner," som "kun har som formål å tjene menn og kvinner og hele samfunnet gjennom videreføring av universelle verdier inspirert av Evangeliet."

Paven sier videre at Kirken "ikke ber om spesielle privilegier," men heller "frihet til å i fred oppfylle mandatet fra det guddommelige opphav, i tjeneste for hele hans skaperverk."

Religionsfrihet

Den katolske kirke i Hviterussland har de siste årene blitt rammet av nye lover for trossamfunn, definert i år 2002 av president Aleksandr Lukasjenko. Menneskerettighetsgrupper har kalt den nye lovgivningen Europas mest undertrykkende lov for trossamfunn. Loven forbyr aktiviteter fra trossamfunn som ikke er registrert hos myndighetene og foreskriver sensur av religiøs litteratur.

I september 2007 fortalte den hviterussiske visestatsminister Aleksandr Kosinets landets religiøse ledere at Den katolske kirke om få år må slutte å bruke utenlandske prester.

"I republikken vår går vi inn for å ha religiøse ledere som er innfødte hviterussere," uttalte han i en debatt. "Folk bør ikke utøve religiøs aktivitet dersom de ikke kan hverken hviterussisk eller russisk, eller hviterussiske skikker og tankesett."

Selv om det ennå ikke tatt noen offisielle steg for å utvise prester, foreslo visestatsministeren at man "i løpet av de neste syv år bør erstatte utenlandske religiøse ledere med innfødte hviterussere." Majoriteten av de rundt 350 katolske prestene i landet er utenlandskfødte - de fleste er polske.

ZEN - Zenit (6. juni 2008)

av Webmaster publisert 06.06.2008, sist endret 06.06.2008 - 10:56