Nye statutter for de katolske skolene

De katolske skolene i Norge fikk den 16. mai nye statutter. Bakgrunnen for de nye statuttene er at Privatskoleloven krever et tydelig skille mellom en friskole og dens eier/"bakland". Dette er først og fremst nødvendig for å forhindre et samrøre mellom offentlige tilskudd beregnet til skoledrift og andre forhold eller private uttak. Det skal også være sikring mot at en skole overstyres av personer/grupper uten skolefaglig kompetanse.

Dessverre kan det finnes det historisk eksempler på begge deler, selv om dette ikke har vært tilfelle ved våre katolske skoler - i det minste ikke siden den første privatskoleloven fra 1970 utløste offentlige tilskudd. I den grad det var økonomisk "samrøre" bestod det i at Kirken, i all hovedsak søstrene, betalte det meste både av skolens drift og dens bygninger. Siden 1970 har de katolske skolene stort sett klart å dekke driftsutgiftene ved hjelp av offentlige tilskudd og skolepenger. Fortsatt er man imidlertid avhengig av en sjenerøs eier av skolens bygninger. Eieren må nemlig gi avkall på vesentlige deler av en mulig husleieinntekt, og større bygningsmessige arbeider er en utfordring. Privatskoleloven utløser tilskudd til skolens drift, lønninger, materiell osv., men ikke til bygninger, investeringer eller husleie.

I tidligere statutter het det at skolene ble eiet og drevet av bispedømmet, men dette er etter Privatskolelovens "for nært". Eierskapet må utøves via en selvstendig enhet. I lovens forarbeider var aksjeselskap, forening eller stiftelse nevnt som muligheter. For de katolske skolene i Norge var det naturlig å finne tilknytningen innen Kirkens egne strukturer og lovverk. Det var ikke uten videre enkelt å få myndighetene til å akseptere en slik løsning, men etter et stort forarbeid av kirkerettsekspert og runde med ankebehandling i Handelsdepartementet, ble de katolske skolenes organisasjonsform akseptert - i norsk rett kalt "Annen juridisk person".

For skolene får ikke endringene praktiske konsekvenser i forhold til dagens virksomhet, men de presiserer både den økonomiske uavhengighet og den kirkelige tilknytning. Formelt er skolene nå offentlige juridiske personer i henhold til kirkeretten (kanon 114, 116 og 117) og kan sammenlignes med den status ordenssamfunn har i Kirken.

Fast eiendom skolene benytter forblir direkte i bispedømmets eie.

De nye statuttene er felles for skolene i OKB, bortsett fra de deler som knytter skolene til sin historiske forankring og lokalisering. Som et eksempel på de nye statuttene av 16. mai 2008, kan St. Paul skoles statutter leses her.

KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (16. juni 2008)

av Webmaster publisert 16.06.2008, sist endret 16.06.2008 - 13:27