Erkebiskop Fouad Twal innsatt som latinsk patriark av Jerusalem

 Se også:

Erkebiskop Fouad Twal ble den 21. juni innsatt som latinsk patriark av Jerusalem, etter at patriark Michel Sabbah den 19. mars i år gikk av ved den kanoniske pensjonalder på 75 år.

Den nye patriarken, som opprinnelig er fra Jordan, har lang fartstid fra Vatikan-diplomatiet. I 2005 ble han utnevnt til patriark Sabbahs koadjutor med etterfølgelsesrett.

Erkebiskop Sabbah var historiens første palestinske latinske patriark av Jerusalem, og hans sterke støtte til palestinernes sak medførte at han for mange ble en kontroversiell skikkelse. Det forventes at den nye patriarken vil holde en lavere profil, mye grunnet hans bakgrunn fra diplomatiet.

Før utnevnelsen til koadjutor i Jerusalem var erkebiskop Twal biskop av Tunis. Utnevnelsen til Tunis i 1992 førte til spekulasjoner om hvorvidt han kom til å opprette dialog med PLO-leder Yasser Arafat, som etter å ha blitt fordrevet fra Libanon i 1982 slo seg ned i Tunisia. Arafat forlot imidlertid Tunisia i 1994, etter Oslo-avtalen, for å etablere sitt hovedkvarter på Gazastripen. Da erkebiskop Twal kom til Jerusalem i 2005 fortalte han reportere at han ønsket å bruke årene før erkebiskop Sabbah gikk av til å sette seg bedre inn i forholdene i den ustabile regionen.

Til stede ved innsettelsesseremonien i Jerusalem den 21. juni var den apostoliske nuntius, erkebiskop Antonio Franco, og kardinal John Patrick Foley, stormester for Ridderordenen av Den hellige grav i Jerusalem. Under Te Deum knelte patriark Twal ved en relikvie fra Den hellige grav.

Det latinske patriarkatet i Jerusalem omfatter 75 000 troende og strekker seg territorielt over Israel, De palestinske områder, Jordan og Kypros. Patriarken av Jerusalem er også i kraft av sitt embede storprior for Ridderordenen av Den Hellige Grav i Jerusalem, president for foreningen av katolske biskoper i Det hellige land og president for den latinske bispekonferansen i den arabiske region.

CWN - Catholic World News (26. juni 2008)

av Webmaster publisert 26.06.2008, sist endret 26.06.2008 - 12:10