Historiske katolsk-muslimske samtaler avsluttet

 Se også:

 - Et skritt i riktig retning på dialogens vei!

Pave Benedikt XVI

Representanter for verdens muslimer og Vatikanet åpnet et nytt og historisk kapittel av interreligiøs dialog da første møte i Katolsk-Muslimsk Forum ble avholdt i Roma 4. til 6. november. Forumet ble opprettet i kjølvannet av de verdensomspennende muslimske reaksjonene på pave Benedikt XVIs foredrag i Regensburg i 2006.

Forumet møttes litt over et år etter at 138 muslimske intellektuelle sendte pave Benedikt XVI et åpent brev med tittelen "A Common Word", hvor man foreslo et nytt nivå av dialog - basert på felles teologisk grunn. "Common Word"-prosjektet har nå tilslutning fra over 200 muslimske ledere verden over. Initiativtager er prins Ghazi Ibn Talal, president for det ansette kongelige jordanske islam-instituttet Aal el Bajt.

I mars i år inviterte pave Benedikt representanter for "Common Word"-gruppen til Vatikanet, og novembermøtet ble derved avtalt.

Fellesuttalelse

24 representanter og fem rådgivere fra hver av de to religionene har fra 4. til 6. november arbeidet med store spørsmål, under overskriften "Kjærlighet til Gud, kjærlighet til nesten". Samtalene endte opp i en fellesuttalelse, som er definert i 15 punkter. Disse kan oppsummeres i viktigheten av gjensidig respekt for enkeltmennesket, respekt for tros- og samvittighetsfrihet, samt likeverd mellom kjønnene. Det slås fast at katolikker og muslimer er kalt til å være redskap for kjærlighet og fred - kjempe de undertryktes sak, kjempe mot vold og terrorisme, især vold som utøves i religionens navn, og å kjempe for rettferdighet for alle mennesker.

En genuin kjærlighet til nesten eller medmennesket medfører respekt for enkeltmenneskets valg i forhold til blant annet religion. Dette må også innebære enkeltindividets rett til å praktisere sin religion i både det private og offentlige rom, heter det i fellesuttalelsen. I Guds skaperverk finnes et mangfold av kulturer, sivilisasjoner, språk og folkegrupper. Dette er en rikdom, heter det, og skal aldri kunne brukes til å skape spenninger og konflikter.

Viktig steg

Vatikanet har gjennom mange år hatt jevnlige møter med ulike muslimske grupper, men det nå etablerte Katolsk-Muslimsk Forum åpner nye og store muligheter for fremgang i dialogen. Forumet skal møtes regelmessig, slik at man skal kunne ta opp ulike temaer og problemstillinger på et dypere plan. Man skal allerede nå være i gang med forberedelser til neste møte, som ifølge rapportene skal avholdes i 2010 - og da i et muslimsk land.

Vatikanet uttrykker også ønske om at forumet skal inspirere til dialog mellom katolikker og muslimer over hele verden. Målet er å fremme forståelse og å korrigere de feilaktige oppfatninger man måtte ha av hverandre.

I sitt vesen understreker imidlertid samtalene en katolsk-muslimsk forskjell: Katolsk deltagelse koordineres av Vatikanets interreligiøse råd, mens den muslimske delegasjonen representerer en mindre offisiell gruppe bestående av muslimske intellektuelle. Muslimske delegater kan derved kun snakke på vegne av seg selv, ikke med et offisielt mandat fra de ulike muslimske retninger.

"Det er med aktelse Kirken betrakter muslimene"

Den katolske kirkes utgangspunkt for dialogen med islam er nedfelt i dokumentet "Nostra Aetate," Annet Vatikankonsils erklæring om forholdet til ikke-kristne religioner. Her heter det om forholdet til islam:

Det er også med aktelse Kirken betrakter muslimene, som tilber den ene, levende, i seg selv hvilende, barmhjertige og allmektige Gud, himmelens og jordens skaper, som har talt til menneskene. De prøver også av hele sitt sinn å bøye seg for Guds skjulte vilje, slik Abraham, som den islamittiske tro gjerne henviser til, underkastet seg Ham. Selv om de ikke anerkjenner Jesu guddom, ærer de ham ikke desto mindre som en profet, de viser ærbødighet for Maria, hans jomfruelige mor, og det hender til og med at de andektig påkaller henne. De venter dessuten på dommens dag, da Gud, etter først å ha vekket dem opp igjen, skal belønne alle mennesker. De legger derfor vekt på en moralsk livsførsel og dyrker Gud først og fremst gjennom bønn, almisser og faste.

Om det i tidens løp har vært tallrike stridigheter og meget fiendskap mellom de kristne og muslimene, så oppfordrer dette hellige kirkemøte alle til å glemme det som har vært, til oppriktig å øve seg i gjensidig forståelse og til i fellesskap å forsvare og fremme den sosiale rettferdighet, de etiske verdier, freden og friheten for alle mennesker.

Religionsdialog - eneste farbare vei

- Samtalene i Vatikanet er et viktig budskap til verden om at religionsdialog er den eneste farbare vei å gå i arbeidet for å skape rettferdighet og fred i en ellers så konfliktfull verden, sier May-Lisbeth Myrhaug, leder av Oslo katolske bispedømmes Kommisjon for interreligiøs dialog, etter å ha lest fellesuttalelsen.

- Fra bispedømmets side vil vi gjennom arbeidet i vår interreligiøse kommisjon gjøre vårt ytterste for å oppfylle intensjonene i felleserklæringen.

- Det nye og gledelige ved Katolsk-Muslimsk Forum er at man nå har et permanent samtaleforum. Forumet skal nemlig møtes annethvert år, forteller Myrhaug.

- Pave Benedikt XVI har ved flere anledninger klart påpekt at interreligiøs dialog ikke er noe man kan velge bort. Alle katolikker plikter å ha et dialogisk sinnelag og åpenhet for troende av andre religioner, uttaler Myrhaug.

- Sammen med biskop Bernt Eidsvig hilser jeg dette initiativet med glede, og ønsker at de intensjoner som ligger til grunn for disse samtalene skal bære frukt og være retningsgivende i videre dialogarbeid.

Les også (engelsk):

Pave Benedikt XVIs tale til Katolsk-Muslimsk Forum

Fellesuttalelsen fra Katolsk-Muslimsk Forum

Det åpne brevet "A Common Word"

Kontaktperson:

May-Lisbeth Myrhaug

Leder for Oslo katolske bispedømmes Kommisjon for interreligiøs dialog

Zenit / VIS / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (10. november 2008)

av Webmaster publisert 10.11.2008, sist endret 10.11.2008 - 19:40