Nytt angrep på kapellet i Thai Ha

 Se også:

Foruroligende spørsmål reises nok en gang i Vietnam, etter at en aktivister fra kommunistpartiet og Folkets Komité i Quang Trung (den lokale administrasjonen) den 15. november utførte enda et angrep på St. Georg-kapellet i menigheten Thai Ha. Politi og sikkerhetsstyrker skal ha stått passivt og sett på plyndringen av kapellet, som allikevel raskt ble stoppet av troende fra Thai Ha og andre sogn.

P. Joseph Nguyen Van That, visesuperior i redemptoristklosteret som har det pastorale ansvar i Thai Ha, forteller:

- Klokken ti lørdags kveld, lokal tid, kom en delegat fra Folkets Komité i Quang Trung-administrasjonen til redemptoristklosteret i Hanoi og ba om et hastemøte med ordenen - mens hundrevis av mennesker angrep St. Georg-kapellet vårt.

Pateren forteller videre at både politifolk, kvinner og unge mennesker fra kommunistpartiet begynte å rope og kase stein på kirken mens de forsøkte å provosere frem en reaksjon fra prestene og de troende, som strømte til da man satte kirkeklokkene til å kime. Flere ble også tilkalt via telefon og e-post, og kl. 23.00 var et betydelig antall troende ankommet åstedet. Uten å la seg avlede av kommunistenes provokasjoner, forsøkte de å komme seg inn i kapellet.

Politistyrkene grep ikke inn mot kommunistene som kastet stein på kapellet og ropte skjellsord, men forsøkte derimot å forhindre katolikkene fra å gå inn i kapellet. Ifølge et av menighetens sognebarn ba en av aktivistene politiet om å sette fyr på kapellet, men de fikk beskjed å avvente ordre fra høyere instanser. Klokken 23.30 ble mobben tvunget til å forlate åstedet, etter at et stadig økende antall katolikker var kommet til.

Naboer rapporterer nå at de allerede på ettermiddagen samme dag, under feiringen av minnedagen for de vietnamesiske martyrer, observerte at de unge kommunistene posisjonerte seg i området, klare til å angripe.

Redemptoristenes superior, Matthew Vu Khoi Phung, fordømmer hendelsen i et brev til Folkets Komité og politiet i Hanoi, samt til distriktsmyndighetene i Dong Da.

Katolikkene er urolige for bakgrunnen for angrepet. Den konkrete foranledningen for konflikten er at redemptoristene har fått avslag på sitt krav om å få tilbakelevert eller erstattet eiendom som er konfiskert av kommunistmyndighetene. Den aktuelle eiendommen er nå omgjort til offentlig parkområde. Selv om avgjørelsen gikk i myndighetenes favør, forstår mange katolikker det siste angrepet som en gjengjeldelse, og de frykter videre aggresjon mot klosteret, sognet og kapellet.

AsiaNews (25. november 2008)

av Webmaster publisert 25.11.2008, sist endret 25.11.2008 - 11:14