Fattige land må involveres i det globale finansmarkedet

I en uttalelse fra Vatikanet hevdes det at den pågående finanskrisen synliggjør behovet for en ny internasjonal avtale for å effektivt kunne overvåke globale finansielle operasjoner og la fattige land få større innvirkning på verdensøkonomien.

Det er særlig nødvendig å ta grep for å stanse misbruk av skatteparadiser, som mange anser som en av årsakene til den finansielle nedturen, heter det i uttalelsen fra Det pavelige råd for rettferdighet og fred.

Uttalelsen ble publisert i forbindelse med den FN-støttede internasjonale konferansen for finansiell utvikling, som finner sted fra 29. november til 2. desember i Doha, Qatar. Det ventes at konferansen, som har deltagere fra både industrielle- og utviklingsland, vil foreslå tiltak for å møte den pågående krisen.

Det pavelige råd for rettferdighet og fred slår videre fast nødvendigheten av at en løsning på krisen ikke favoriserer rike land på bekostning av fattigere land. "Det er nødvendig å ikke skape en kjede av gjensidig proteksjonisme. Man må heller styrke samarbeidet om et mer transparent og overvåkent finanssystem," heter det. Og videre: "Det er viktig at den politiske gjennomgangen i de rikeste landene, selv om den er nødvendig, ikke definerer løsninger basert på eksklusive avtaler."

Det fremgår også i uttalelsen at situasjonen i dagens økonomiske system er at "fattige land finansierer rike land", gjennom at privat og offentlig kapital plasseres i etablerte markeder eller i offshore. Særlig sistnevnte investering har vært benyttet for å suge til seg kapital som kunne vært investert i utvikling og fremgang, og motivet er ikke sjelden skatteunndragelse eller plassering av svarte penger.

Avslutningsvis heter det i uttalelsen at økonomiske eksperter ikke må glemme Afrikas sårbare økonomi og presserende behov. Når verdens ledere iverksetter tiltak mot finanskrisen, bør de bruke subsidiaritetsprinsippet og vise solidaritet, noe som er nøkkelementer i Kirkens sosiallære.

CNS - Catholic News Service (1. desember 2008)

av Webmaster publisert 01.12.2008, sist endret 01.12.2008 - 12:25