Sr. Intemerata van der Heyden er død

Sr. Intemerata van der Heyden R.I.P.

 Se også:

Sr. Intemerata van der Heyden C.S.A. døde natt til onsdag den 10. desember 2008, 86 år gammel, etter kort tids sykdom.

Begravelsen finner sted førstkommende lørdag kl 11, den 13. desember, i St. Antoniussøstrenes klosterkirke i Asten, hvor hun har bodd siden hun forlot Norge i 2002 - etter 50 års tjeneste i Norge. Det vil bli feiret requiemmesser for sr. Intemerata i begge Oslomenighetene:

I oktober ble det slått fast at sr. Intemerata hadde kreft. Hun sa selv at hun ikke følte seg syk og ønsket å fortsette livet som før, så lenge hun kunne. Sykdommen kom overraskende på, men tok ikke fra henne det velkjente humøret. Selv sa hun at hun bare kunne være takknemmelig for det gode og rike livet hun hadde fått leve. Mandag ble hun så innlagt på sykehuset i Geldrop, hvor hun mottok sykesalvingens sakrament av p. Hans Vossenaar. Samme dag sendte hun jule- og nyttårshilsener til oslomenighetene, som sto hennes hjerte så nært etter å ha virket gjennom mange år i menighetspleien.

Sr. Intemerata vokste opp i en barnerik familie i Nederland. Etter noen år i arbeidslivet, gikk hun i kloster i tiden rundt utbruddet av andre verdenskrig. I 1946 ble hun så sendt til Norge før første gang. Med unntak av et opphold i daværende Belgisk Kongo (1955-1960), virket hun i Norge.

Hennes særlige oppgave her skulle bli menighetspleien i de to oslomenighetene. Hun kjente alle byens alders-og sykehjem inn og ut, et arbeid hun i 2003 fikk tildelt kongens fortjenestemedalje i sølv for. Tildelingen kom etter en søknad fra Sekretariatet for kvinnelige ordenssamfunn i Norge (SKON), støttet av St. Hallvard menighet og Fransiskushjelpen i Oslo, samt biskopene Jon Willem Gran OCSO og Gerhard Schwenzer SS.CC. Utmerkelsen var blant annet en takk for hennes store innsats for ensomme eldre i Oslo i fire tiår. I anbefalelsesbrevet fra Fransiskushjelpen het det blant annet at "for mange av de eldre har hun vært den eneste de har hatt kontakt med. Utover å besøke de eldre har hun hjulpet dem med praktiske ting som handling, matlaging, følge til lege, bank o.s.v. Hun har fulgt mange til livets slutt. (...) Hun har skapt trygghet hos mange ensomme mennesker i Oslo (...). Med dyp respekt for sine medmennesker er hun blitt et høyt elsket menneske både av de eldre ensomme og av oss som kollegaer. Vi vet ikke om et menneske som fortjener denne medalje mer enn sr. Intemerata."

Hun hvile i fred.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (10. desember 2008)

av Webmaster publisert 10.12.2008, sist endret 10.12.2008 - 14:52