Kardinal Avery Dulles død

Pave Benedikt møter kardinal Dulles under sitt besøk i USA i april 2008

New York, 12.12.08 (Zenit/KI) - Jesuittordenens New York-provins melder at kardinal Avery Dulles SJ døde fredag morgen den 12. desember 2008, nitti år gammel. Først i april i år gikk han av som professor på jesuittenes universitet Fordham i New York. Da han ble kreert til kardinal av pave Johannes Paul II (1978-2005) som 83-åring i 2001, var han den første amerikaner som fikk kardinalverdigheten uten å være biskop, som en anerkjennelse av sine teologiske verker.

Avery Robert Dulles ble født den 24. august 1918 i Auburn i delstaten New York som sønn av John Foster Dulles (1888-1959), senere amerikansk utenriksminister (1953-59) under president Dwight D. Eisenhower og som har fått en flyplass oppkalt etter seg i Washington DC. Hans onkel, Allen Welsh Dulles, ledet spionasjeoppdrag under Andre verdenskrig og ble senere leder for CIA.

Avery Dulles var født i en presbyteriansk familie, men han sa selv senere at han aldri hadde vært «mye til protestant». I stedet kalte han seg agnostiker da han i 1936 begynte på Harvard-universitetet. Etter studier i filosofi, kunst, teologi, jus og litteratur tok han eksamen i 1940, og samme år konverterte han til Den katolske kirke. Deretter gikk han 1 ½ år på Harvard Law School før han forlot universitetet for å tjenestegjøre i marinen under Andre verdenskrig. I fire år var han reserveoffiser i marinens etterretningstropp og steg til løytnants grad.

Han trådte den 14. august 1946 inn i jesuittordenen (Societas Iesu - SJ) i provinsen New York og begynte på sin presteutdannelse. Han ble professor i filosofi ved Fordham University i Bronx i New York i 1951. Fordham er jesuittenes universitet i New York City og ble grunnlagt i 1841. Han ble presteviet den 16. juni 1956 i St. Patrick's Cathedral i New York av kardinal Francis Spellman, erkebiskop av New York. Dette var mens faren var utenriksminister, og begivenheten ble slått opp på første side i New York Times.

Etter å ha tatt en doktorgrad ved det pavelige universitetet Gregoriana i Roma i 1960 underviste Dulles som professor i teologi ved Woodstock College i Woodstock i Maryland (1960-74), ved Boston College i Chestnut Hill i Massachusetts, ved The Catholic University of America i Washington DC (1974-88) og fra 1988 til april 2008 ved Fordham University, hvor han innehadde æresprofessoratet «Laurence J. McGinley-professoratet i religion og samfunn». I tillegg underviste han ved femten andre skoler som gjesteprofessor. Han var medlem av pavens Internasjonale Teologkommisjon fra 1991 til 1997.

Det meste av sin tid som professor brukte Dulles på å forklare reformene etter Andre Vatikankonsil og forsvare paveembetets natur. Han har alltid forklart og forsvart Kirkens tanker i et land og i en nasjonalkirke hvor mange katolikker, også prester, stiller spørsmålstegn ved pavens syn på abort, prevensjon, sølibat og kvinnelige prester. Kardinal Dulles sier at han alltid har forstått seg selv som en formidler mellom ulike og motsatte tankeretninger, og han har aldri søkt etter originalitet eller å skape sin egen skole. Men han var en respektert teolog, og han har vært president for både The Catholic Theological Society of America og The American Theological Society, og han mottok mer enn tretti æresdoktorater. Han skrev over 750 artikler om teologiske emner og 22 bøker, de siste var The History of Apologetics (revidert utgave 2005) og Magisterium: Teacher and Guardian of the Faith (2007). En av hans bøker, Models of the Church (1974; utvidet utgave 1986), ble en teologisk bestselger, og både den og Models of Revelations (1983; andre utgave 1992) er fortsatt standardverker i teologiundervisningen (som ved Heythrop College i London).

Kardinal Dulles ble rammet av polio mens han tjenestegjorde i marinen, og som et resultat ble han mot slutten av livet lenket til rullestolen og mistet taleevnen. Men han fortsatte å lese og kommuniserte ved langsom tasting på et pc-tastatur eller ved å skrive på en notatblokk. Han bodde i jesuittenes sykeavdeling ved Fordham University. Der fikk han i april 2008 besøk av pave Benedikt XVI, som hilste Dulles med åpenbar begeistring og mintes hans arbeid for teologkommisjonen på 1990-tallet. Kardinalen ga paven sin siste bok, en samling av de McGinley-forelesningene han har holdt ved Fordham i tyve år under tittelen Church and Society. Paven begynte straks å bla i boken, opprømt som enhver vitenskapsmann er når han får en ny bok av en respektert venn.

Kardinal Francis George, erkebiskop av Chicago og president for den amerikanske bispekonferansen, hyllet kardinal Dulles som en stor teolog, og kardinal Edward Egan, erkebiskop av New York, sa at han mottok nyheten om kardinalens død med «stort vemod». P. James Massa, direktør for bispekonferansens sekretariat for økumeniske og inter-religiøse spørsmål og en student av kardinal Dulles, sier at hans liv hadde mange likhetstrekk med en annen stor kardinalteolog, John Henry Newman, som ble født på dagen 200 år før kardinal Dulles ble kreert til kardinal den 21. februar 2001.

Etter kardinal Dulles' død har kardinalkollegiet 191 medlemmer, hvorav 116 er under 80 år og dermed stemmeberettiget i et eventuelt nytt pavevalg.

Zenit/Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo :pe) (13. desember 2008)

av Webmaster publisert 13.12.2008, sist endret 13.12.2008 - 11:20