Uttalelse fra kristne barne- og ungdomsorganisasjoner

Frelsesarmeens Barn og Unge er nektet driftsstøtte for barne- og ungdomsorganisasjoner gjennom vedtaket foretatt i Fordelingsutvalget som forvalter denne driftstøtten.

Vi vil med dette vise vår solidaritet med Frelsesarmeens Barn og Unge, og sammen med dem uttrykke overraskelse over Fordelingsutvalgets vurdering. Det er uforståelig at en internasjonalt anerkjent organisasjon som er profilert for sitt sosiale engasjement og positive bidrag til samfunnet skal bli møtt med slike sanksjoner i Norge.

Det er viktig å understreke at verken Frelsesarmeens Barn og Unge eller de organisasjonene som står under denne pressemeldingen uttrykker i sine vedtekter eller regelverk diskriminering på bakgrunn av seksuell legning. Vi er demokratisk oppbygde organisasjoner som alle kan delta i, samtidig som vi har en verdi - og livssynsforankring vi er forpliktet på.

Denne saken handler om religiøse organisasjoners rett til å kunne stille etiske krav til ledere ut i fra sitt eget verdigrunnlag. På basis av dette grunnlaget velges tillitsvalgte og ansatte etter demokratiske prinsipper. Dagens forskrifter slik de nå blir praktisert, griper inn i de religiøse organisasjonenes formål - og trosgrunnlag, overprøver det og stiller de religiøse organisasjonenes selvråderett, trosfrihet og ytringsfrihet på prøve.

Konsekvensen er at mer enn 100.000 barn og unge som er medlemmer av våre organisasjoner, kan miste støtte til sin organisasjon.

Det er en demokratisk utfordring at et så stort antall barn og unge i trosbaserte barne- og ungdomsorganisasjoner kan komme til å miste statstøtte. Da mister man også statens anerkjennelse av et svært viktig arbeid. Denne tolkingen av forskriftene er med på å slå beina under det de er opprettet for å oppnå: nemlig å sikre kontinuerlig utvikling av demokratiet i de frivillige organisasjonene. Det økonomiske grunnlaget for drift av en demokratisk organisasjonsstruktur blir vesentlig svekket.

Vi vil utfordre Barne- og likestillingsdepartementet til å avklare om religiøse organisasjoner i framtiden kan motta driftstøtte uten å endre sitt eget tros- og verdigrunnlag!

De undertegnende på denne uttalelsen synliggjør ikke hele spekteret av landsdekkende religiøse barne - og ungdomsorganisasjoner, men viser tydelig at denne saken har store proporsjoner. Grunnet bl.a. juleferieavvikling er det flere vi ikke har kommet i kontakt med.

Norges Unge Katolikker

Acta- Barn og unge i Normisjon

De Frie Evangeliske Forsamlingers barne- og ungdomsråd

Frikirkens barn og unge

Indremisjonsforbundet Ung

Det norske Misjonsselskaps Ungdom

Misjonsforbundet UNG

KRIK

Norges KFUK-KFUM

Norsk Søndagsskoleforbund

Norges Kristelige Student og skoleungdomslag

Norske baptisters Barne- og ungdomsforbund

Pinsevennenes Barne- og Ungdomsutvalg

Evt. spørsmål til denne uttalelsen kan rettes til:

Anne Margrethe Ree Sunde, Generalsekretær Misjonsforbundet UNG. Tlf: 997 21 895.

Kåre Rune Hauge, Generalsekretær NKSS. Tlf: 901 77 758.

Vegard Tennebø, leder i Landsrådet til Acta, barn og unge. Tlf: 917 03 455.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (19. desember 2008)

av Webmaster publisert 19.12.2008, sist endret 19.12.2008 - 12:08