Ofrene fra Den himmelske fredsplass er martyrer

Under en messe den 29. mai beskrev den avgåtte biskop av Hong Kong, kardinal Joseph Zen Ze-kiun, ofrene for massakren på Den himmelske freds plass som martyrer.

"De som nå er i eksil kan ikke vende tilbake", uttale Zen; "ofrenes mødre kan ikke offentlig ære sine avdøde sønner og døtre; ingen vet ennå hvor mange som ble fengslet i forbindelse med hendelsen".

I en tale til "Foreign Correspondents Club" i Hong Kong senere på dagen, poengterte kardinalen at kinesiske myndigheter fremdeles opprettholder en streng kontroll ovenfor Den katolske kirke. Zen pekte på trakasseringen av undergrunnsbiskoper og prester, samt rapportene om at de statskontrollerte "patriotiske foreninger" har utøvet betydelig press på biskoper om å være tilstede ved ordinasjoner av biskoper uten godkjennelse av Vatikanet. I følge kardinal Zen har foreningene også tilbudt store bestikkelser til geistlige for å være tilstede ved de ulovlige bispevielsene.

I et annet intervju med AsiaNews sier kardinalen at den nå avdøde leder Deng Xiaoping, åpent bør kritiseres for å ha godkjent massakren. "Det er i sannhet trist at det har gått 20 år siden massakren, og at tragedien fremdeles ikke anerkjennes av myndighetene som et feilgrep og en forbrytelse", sier den 77 år gamle kardinalen.

Les mer:

Hong Kong cardinal calls 1989 Tiananmen victims martyrs for democracy (CNS)

Cardinal: Beijing still controlling Chinese church (AP)

HK cardinal criticises Beijing (BBC)

Card. Zen: 20 years on from Tiananmen, Deng is dead: it's time to change the Chinese dictatorship (AsiaNews)

CWN - Catholic World News (1. juni 2009)

av Webmaster publisert 02.06.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:04