Ecclesia Dei kommisjonen innlemmes i Kongregasjonen for Troslæren?

Pave Benedikt XVI vil snart offentliggjøre et dokument gitt "Motu Proprio" ("på eget initiativ"), som gjør Ecclesia Dei kommisjonen til en del av Kongregasjonen for Troslæren. Dette hevder Andrea Tornielli, Il Giornales respekterte Vatikan-analytiker, i en fersk rapport. Vatikanet har så langt ikke kommentert påstandene.

"Motu proprio" er en betegnelse på et pavelig dokument hvor formuleringen motu proprio (latin: av seg selv/av egen vilje) brukes; dette signaliserer at det er paven selv som har forberedt dokumentet, og ikke andre i den pavelige administrasjon.

Kommisjonen Ecclesia Dei ble grunnlagt av pave Johannes Paul II i 1988 som et redskap for forsoning og samtaler, i forbindelse med erkebiskop Marcel Lefebvres illegale, skismatiske bispeordinasjoner. Pave Benedikt XVI tillot i 2007 feiringen av den tridentinske messen for hele Den katolske kirke i sitt apostoliske brev "Summorum Pontificum", etter krav fra tradisjonalistene i SSPX, prestebroderskapet Pius X.

SSPX er pr. dags dato allikevel i opposisjon til Kirkens lære på en rekke teologiske spørsmål, da spesielt tolkningen og gyldigheten av Det annet Vatikankonsil. Det er ventet at sammenslåingen av Ecclesia Dei med Vatikanets øverste troslærekommisjon, vil legge forholdene ytterligere til rette for teologiske samtaler med SSPX. Italienske medier har denne uken rapportert at biskop Bernard Fellay, generalsuperior for SSPX, tidligere denne måneden besøkte Kongregasjonen for Troslæren.

Tornielli rapporterer også at paven om kort tid utnevner erkebiskop Malcolm Ranjith, sekretær for Kongregasjonen for Gudstjenesten og Sakramentsordningen, til erkebiskop av Colombo i sitt hjemland Sri Lanka, en utnevnelse som lenge har vært ventet.

Journalisten fra Il Giornale skriver også at erkebiskop Ranjith's stilling i Vatikanet vil bli overtatt av den amerikanske dominikanerpateren Augustine DiNoia, som i dag tjenestegjør i Kongregasjonen for Troslæren.

Les mer:

Ecclesia Dei passa all'ex Sant'Uffizio, dialogo con i lefebvriani (Il Giornale)

A new Motu Proprio from Benedict XVI about the PCED (Father Z)

New motu proprio merging Ecclesia Dei into CDF (Rorate Caeli)

CWN - Catholic World News (11. juni 2009)

av Webmaster publisert 12.06.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:04