Nye spenninger mellom katolikker og kommunistmyndighetene

Kirken Tam Toa. Foto: AsiaNews.

 Se også:

Spenningen mellom vietnamesiske katolikker og landets kommunistmyndigheter har igjen nådd kokepunktet, etter et sammenstøt i en av landets sentrale provinser. Sammenstøtet endte med flere hundre sårede troende fra bispedømmet Vinh (334 km sør for Hanoi) og flere titalls arresterte.

Konfrontasjonen fant sted utenfor kirken Tam Toa, som i 1996 ble konfiskert av myndighetene. Katolske aktivister - som i lang tid har krevd tilbakelevering av den historisk viktige kirken - reiste et kors og et alter utenfor kirken. Den 20. juli angrep politiet med tåregass, gummikuler og batonger for å spre folkemengden. Ifølge menighetens sogneprest, p. Thanh Hong, ble mange av aktivistene, også prester, sparket og slått av politiet. P. Hong har ikke oversikt over hvor mange av demonstrantene som ble pågrepet, men det rapporteres om flere fulle politibiler.

Biskop Paul Maria Cao Dinh Thuyen av Vinh har gjentatte ganger bedt myndighetene om å tilbakelevere og gjenreise kirken, som i 1968 delvis ble lagt i ruiner av et amerikansk bombeangrep. Til tross for trusler fra myndighetene, reiste biskopen selv og 14 av hans prester til Tam Toa den 2. februar i år og feiret messe, hvor tusenvis av troende deltok. Spenningene tiltok etter rykter om at kommunistmyndighetene skal planlegge å omgjøre kirken til et turistsenter.

Kirken Tam Toa er i dag "menighetskirke" for rundt 1000 troende.

CWN / AsiaNews (22. juli 2009)

av Webmaster publisert 22.07.2009, sist endret 19.01.2011 - 16:04