Fem nye kristne drept; Kirken krever økt etterforskning

 Se også:

Fem kristne ble fredag den 28. august skutt og drept i Pakistan, i den nordvestlige byen Quetta. Drapene kommer i kjølvannet av massakren tidlig i august da 11 kristne i byen Gojra ble brent i hjel. En kristen familie døde da de ble stengt inne i sitt hus, mens en mobb utenfor truet med å drepe alle som forsøkte å flykte.

I følge Vatikanradioens Stephano Vecchia skal det siste angrepet i byen Quetta, i likhet med de i Gojra, være utført av Taliban-vennlige grupper:

"Det er svært sannsynlig at dette ble utført av de samme (Taliban) ekstremistene som sto bak angrepene i Gojra i begynnelsen av august", sier Vecchia.

"Flere kilder i Pakistan har påpekt Talibans nye strategi; ingen flere selvmordsangrep mot sensitive mål, men snarere en strategi for å øke motsetningene som igjen fører til konfrontasjoner mellom ulike samfunnsgrupper. Denne strategien søker å ramme minoriteter særskilt hardt", forklarer Vecchia.

Treghet i straffeprosess. Pakistanske biskoper har uttrykt sin misnøye vedrørende manglende etterforskning av angrepene i Gojra forrige måned. Erkebiskop Lawrence Saldanha av Lahore, formann i den pakistanske bispekonferansen, uttalte til UCA News at "over en måned har gått siden massakren og ingen av de anklagde har ennå blitt straffet".

"Jeg er redd for at gjerningsmennene vil slippes fri og at saken vil legges på is", sier erkebiskopen.

Kirkenes verdensråd appellerer. I tillegg til den siste tids politiske uro i landet, må kristne også forholde seg til blasfemilovgivningen, som gjør den utsatte minoriteten til et lett mål for ekstremister. Loven fastsetter livstidsdommer og dødsstraff for den eller de som fornærmer Koranen eller profeten Muhammed. Biskoper og andre kirkeledere i Pakistan har gjentatte ganger uttalt at loven i stor grad misbrukes.

Kirkenes verdensråd appellerte i forrig uke om opphevelsen av de omstridte blasfemilovene, og oppfordret landets myndigheter til å "garantere for rettighetene til alle religiøse minoriteter i landet".

Det økumeniske verdensrådet, med nordmannen Olav Fykse Tveit som nylig valgt formann, uttalte at blasfemilovene får minoriteter til å leve i "en tilstand av frykt og redsel" da den ofte brukes som et middel til å straffe minoriteter i forretnings- og landetvister. En enkelt blasfemianklage fra en privatperson er ofte nok til varetektsfengsling med få muligheter til å forsvare seg mot anklagene.

I følge tall fra den pakistanske bispekonferansen skal mer en 1000 personer blitt tiltalt siden loven ble effektuert i 1986. Flertallet av de anklagde er muslimske, mens det har blitt reist tiltale mot rundt 120 kristne, i tillegg til andre religiøse minoriteter som sikher og hinduer.

Kristne utgjør omtrent 1,6 % av den pakistanske befolkningen på rundt 160 millioner.

Les mer:

Church dissatisfied over slow prosecution of rioters (UCANews)

Anti-Christian Violence Continues in Pakistan (Vatikanradioen)

CNA - Catholic News Agency (3. september 2009)

av Webmaster publisert 02.04.2010, sist endret 19.01.2011 - 16:05