Serbisk patriark ønsker økumenisk toppmøte i Konstantins fødeby

Den ferske serbisk-ortodokse patriark Irinej har foreslått et verdensomspennende økumenisk møte i 2013, for å markere at det er 1700 år siden Milano-dekretet fra 313, hvor keiserne Konstantin den store og Licinius garanterte for religionsfriheten i Det romerske riket.

Patriarken foreslår også at møtet finner sted i den serbiske byen Nis - fødestedet til keiser Konstantin - og uttrykker samtidig håp om pave Benedikt XVIs deltagelse, i det som eventuelt blir første gang en pave besøker Serbia.

Irinej har foreløpig ikke uttalt seg om hendelsen kan være en passende anledning for et møte mellom pave Benedikt XVI og Den russisk-ortodokse patriark Kirill, et møte det har blitt spekulert og skrevet mye om i den senere tid. På bakgrunn av det nære forholdet mellom den serbiske og russiske ortodokse kirke vil det uansett være naturlig at den russiske patriarken også deltar.

Katolsk reaksjon

Vatikanets pressetalsmann, fr. Federico Lombardi, sier i en uttalelse til den serbiske avisen Blic at forslaget er "meget oppmuntrende" og er noe Den hellige stol "ønsker velkommen med stor glede".

Den serbisk-ortodokse kirke har tidligere vært skeptisk til et besøk av paven, både grunnet skismaet som eksisterer mellom de to kirker, men også Balkan-krigen på 90-tallet - en krig hvor ortodokse serbere og katolske kroater kjempet mot hverandre.

80-åringen Irinej ble valgt til serbisk-ortodoks patriark fredag den 22. januar, nummer 45 i rekken. Han har vært biskop av Nis siden 1975.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo); Andreas Dingstad (28. januar 2010)

Washington Post, Zenit, CWN; Andreas Dingstad (28. januar 2010)

av Webmaster publisert 01.02.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59