Enda en kristen skutt og drept i Mosul

Sabah Yacoub Adam, 55 år, gift og far til ett barn, ble onsdag den 17. mars skutt og drept nær dominikanerklosteret i Mosul i det nordlige Irak . Adam var en kaldeisk kristen, og eide en glassfabrikk.

Drapet føyer seg inn i en lang rekke mord rettet mot den katolske minoriteten i byen. Msgr. Emil Shimoun Nona, den kaldeiske erkebiskop av Mosul, omtaler de tilsynelatende systematiske snikmordene for "en endeløs Via Crucis" (korsvei) for byens kristne. De mange drapene har ført til at stadig flere kaldeere forlater Mosul; mange til kristne landsbyer på Nineveh-sletten lenger nord i landet, men svært mange også ut av landet.

Drapsbølgen førte til at den irakiske regjering i februar styrket sikkerhetstiltakene for de kristne i Mosul, og dannet en særlig undersøkelseskommisjon. Den pavelige nuntius i Bagdad, erkebiskop Francis Assisi Chullikat, understreket i et nylig intervju med Vatikanradioen at kristne og muslimer har levd i fred i området i over 1400 år, og fortalte at han var blitt oppsøkt av en delegasjon sunni- og shia-muslimske ledere som ville uttrykke sin solidaritet med de kristne i Irak, ikke minst i Mosul.

Nyhetsbyrået Fides viser til tall fra UNHCR (FNs organisasjon for flyktninger) som viser at hele 40% av irakiske flyktninger - av en total på 1,6 millioner - er kristne.

44% av irakiske asylsøkere i Syria er kristne. Tallene vokser også i Jordan, Tyrkia og i vestlige land som Sverige og Australia.

Guvernøren i Nineveh-provinsen - Atheel al-Nujaifi - ba torsdag FN og EU igangsette en internasjonal granskning av angrepene mot kristne og andre minoriteter i området.

AsiaNews, Fides (17. mars 2010)

av Webmaster publisert 19.03.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59