Paven besøker Lisboa, Fatima og Porto

Pave Benedikt XVI reiser tirsdag til Portugal hvor han blir møtt av landets statsminister og president.

Under besøket - som varer mellom 11. og 14. mai - skal Den hellige far igjennom et fullstappet program.

I Lisboa møter han blant annet akademikere, forfattere, kunstnere og musikere, i tillegg til å feire en stor utendørsmesse.

Temaet for besøket er "With You, We Walk in Hope," med undertittelen "Christianity, Wisdom and Mission."

Fatima og den tredje hemmeligheten

Turens høydepunkt er besøket til Fatima, stedet der Jomfru Maria i 1917 skal ha vist seg for tre gjeterbarn, og åpenbarte det som senere har blitt kalt "Fatima-hemmelighetene".

- Reisens hovedformål er Fatima, i anledningen 10-årsjubileet for saligkåringen av de to små gjeterne Jacinta og Francisco. For første gang som Peters etterfølger reiser jeg til denne Mariahelligdommen - så kjær for den ærverdige Johannes Paul II. Jeg inviterer alle til å ledsage meg på denne valfarten, sa paven under Angelus søndag.

De to første delene av "Fatima-hemmelighetene" ble offentliggjort i 1941, og omhandler blant annet helvetesvisjoner, sovjetunionens kollaps og forfølgelser av Kirken.

Den tredje hemmeligheten ble offentliggjort i år 2000 av Johannes Paul II. Det tredje brevet skal blant annet ha forutsett attentatet på den polske paven i 1981. Angrepet - utført av tyrkiske Mehmet Ali Agca - fant sted den 13. mai, datoen for den første åpenbaringen i Fatima i 1917.

Legestaben fastslo at kulen, som ble avfyrt på kloss hold, hadde tatt en spesiell sikksakkformet vending og på denne måten unngått å skade pavens vitale organer. Den uforklarlige hendelsen ble av Johannes Paul II tolket som om en hånd - Marias moderhånd - på mystisk vis hadde forhindret at skuddet ble dødelig.

På ettårsdagen i 1982 dro paven til Fatima for å takke Jomfru Maria for at hennes hånd stoppet kulene slik at han overlevde attentatet. Han brakte med seg den ene kulen til henne. Den andre brakte han til Den svarte Madonna i Czestochowa.

Den tredje hemmeligheten har lenge vært kilde til stor diskusjon og en rekke konspirasjonsteorier, og enkelte mener at Vatikanet fremdeles ikke har offentliggjort hele hemmeligheten. Den hellige stol har flere ganger dementert disse ryktene.

Paven avslutter besøket i Porto, landets nest største by.

Portugal er fremdeles et sterkt katolsk land på tross av de senere års nedgang i antall praktiserende katolikker.

Les mer:

Apostolic Journey of Pope Benedict XVI to Portugal on the occasion of the 10th Anniversary of the Beatification of Jacinta and Francisco, young shepherds of Fátima (Vatikanet)

Pope's visit to Portgual may shed light on Third Secret of Fatima (Daily Telegraph)

The "Secret" Revealed (Sandro Magister/Chiesa)

Vår Frue av Fatima

Telegraph, RomeReports, Vatican.va, Chiesa; Andreas Dingstad (10. mai 2010)

av Webmaster publisert 12.05.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59