Eksorsist: Djevelen finnes, men uten horn og hale

Fr. Jose Antonio Fortea

 Se også:

Den spanske eksorsisten fr. Jose Antonio Fortea sier i et intervju med den colombianske avisen El Tiempo, at selv om Djevelen faktisk eksisterer, så er det "uten horn, vinger eller en hale". Fr. Fortea sier at troende bør søke veiledning fra en prest dersom de mistenker at noen er besatt.

Fr. Fortea - en prest og teolog med demonologi som spesialfelt - fullfører for tiden sin doktorgrad i Roma.

- Å tro på Gud betyr å tro på det han har sagt. Han har snakket om djevelens eksistens, sier spanjolen, som også bemerker at vi i Fader Vår ber "fri oss fra det onde".

På tross av at han aldri har sett en demon med egne øyne, vet presten at de finnes, da han flere ganger har kjent det ondes nærvær:

- Jeg har tilnærmet meg dette som en vitenskapsmann: selv om jeg bærer prestedrakt så er jeg ikke blottet for fornuft.

- På tross av at vi ofte snakker om demonen, så er det i virkeligheten mange demoner, alle er ulike, men det finnes en som leder alle demoner, den sterkeste: Satan, sier Fortea.

I følge demonologen er alle som "tyr til spiritisme, heksekraft eller enda verre - satanisme - i fare for å bli besatt." Den erfarne eksorsisten presiserer at dette er en generell regel, men at det også finnes "tilfeller som ikke kan forklares, selv om man ikke har deltatt i denne typen aktiviteter".

- Når en besatt mottar en eksorsisme tar det forholdsvis lang tid for han eller henne å bli befridd. Det kreves flere økter. Djevelen stritter imot fordi han vet at han er dømt til å overgi seg, kommenterer han.

"Padre Fortea - Eksorsisten"

Det norske produksjonsselskapet Gammaglimt er i gang med en dokumentar om p. Jose Antonio Fortea og hans virke som eksorsist. I følge deres nettsider lanseres produksjonen - "Padre Fortea - Eksorsisten" - i 2012.

Gammaglimt skriver:

Dette er den unike dokumentaren om eksorsisme i den katolske kirke - sett fra innsiden. Vi følger eksorsisten Jose Antonio Fortea rundt i verden mens fenomenet blir grundig presentert.

"Padre Fortea - Eksorsisten" tar oss med inni en ukjent verden og utforsker et tema som oppleves fjernt for de fleste, men som unektelig påvirker mange liv over hele verden".

I Den katolske kirke er eksorsisme (utdrivelse av det onde) en liturgisk handling med foreskrevne ritualer som benyttes når Kirken anser en troende overtatt av eller i sterkere grad påvirket av det onde. Samtidig er det viktig å se eksorsisme som en del av Kirkens utvidede pastorale arbeid, som søker å føre mennesker til Gud og frelse deres sjeler. Oslo katolske bispedømme har en fast eksorsist, som kun tar de oppdrag biskopen gir ham.

CNA, El Tiempo; Andreas Dingstad (21. september 2010)

av Webmaster publisert 21.09.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59