Bernard-Henri Lévy: katolisismen er den minst tolererte religion i Europa

Bernard-Henri Lévy under en boksignering i 2008

Den franske filosofen og forfatteren Bernard-Henri Lévy - en selverklært ateist - sier i et ferskt intervju med spanske ABC at katolisismen er den religion i Europa som er mest under angrep. Den berømte franske samfunnsdebattanten beklager også alle de urettferdige angrepene på pave Benedikt XVI.

- Pavens stemme er svært viktig, og vi er veldig urettferdige mot denne paven, uttaler Lévy.

- Jeg er ikke katolikk, men jeg mener det finnes fordommer - særlig en stor grad av anti-klerikalisme - som tar store dimensjoner i Europa.

- I Frankrike er det mye snakk om vanhelligelsen av jødiske og muslimske gravlunder, men ingen vet at katolske graver stadig blir skjendet, sier Lévy.

Filosofen trekker frem den franske anti-klerikalismen som et eksempel på angrepene mot den katolske tro:

- Det finnes en slags anti-klerikalisme i Frankrike som overhodet ikke er sunn. Vi har rett til å kritisere religioner, men den religionen som er mest angrepet i dag er den katolske, sier 62-åringen, som var en sentral del av den franske Nouvelle Philosophie-bevegelsen tidlig på syttitallet.

Lévy sier også at han støtter den omstridte byggingen av en moské i nærheten av Ground Zero, men er mot bruken av den islamske burkaen. Samtidig hevder han at katolisismen rammes av flere angrep enn islam:

- Muslimer forsvares av den intellektuelle verden, katolikker i mye mindre grad, understreker han.

ABC, CNA (24. september 2010)

av Webmaster publisert 24.09.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59