Den utsatte i Müller-saken med bok 1. desember

Publisert 1. desember. Bla i boken her.

Da det i april i år ble kjent at biskop Georg Müller av Trondheim fratrådte sitt embede på grunn av overgrep mot en mindreårig før han ble biskop, ble Den katolske kirke i Norge rystet i grunnvollene, og i mediestormen som fulgte oppsto det en mengde diskusjoner og spekulasjoner. Den utsatte har i etterkant ønsket å publisere sin historie på Den katolske kirke i Norges eget forlag, St. Olav forlag. Boken, som har tittelen INGEN VEI UTENOM - om oppgjøret med en katolsk biskop, ble publisert den 1. desember under pseudonymet David. Etter ønske fra David går et eventuelt overskudd i sin helhet til byggefondet for ny St. Olav kirke i Trondheim.

I sin innledning skriver David:

 - De som ønsker seg en tabloid beskrivelse av hva jeg har opplevd, må finne seg i å bli skuffet. Dette er en sak mellom meg og mine fortrolige. Jeg ønsker imidlertid å gi et innblikk i hvordan prosessen har vært for meg - fra da overgrepet fant sted og frem til den dagen biskopen måtte gå, samt etterspillet. For meg har dette vært en kamp, min livskamp. Med bistand fra oppriktige og gode hjelpere kom jeg seirende ut av det. Kirken kom seirende ut av det.

David uttrykker selv bakgrunnen for bestemmelsen om å fortelle sin historie:

 - Da det den 7. april 2010 ble kjent at biskop Georg Müller av Trondheim ble avskjediget som utøvende biskop på grunn av overgrep mot meg da jeg var mindreårig, utløste dette store diskusjoner og en mediestorm uten like. Prosessen har vært tung, og jeg har felt noen tårer. Jeg ønsker å fortelle min historie for å nyansere diskusjonen, bidra med mine refleksjoner og gi innblikk i hvordan Den katolske kirke har håndtert saken min. Jeg har brukt mye energi og krefter på dette arbeidet, som har hatt en helsebringende effekt på meg. Allikevel er det ikke for egen del at jeg ønsker å fortelle historien min. Jeg har fått min oppreisning. Jeg håper imidlertid at boken kan være til støtte og hjelp for andre som måtte ha opplevd noe lignende, for Den katolske kirke i sitt videre arbeid for å forebygge overgrep og for andre institusjoner som arbeider eller bør arbeide med temaet. Jeg ber om forståelse for at jeg fremdeles ikke ønsker å avsløre min identitet og derfor skriver under pseudonym.

Fra forordet av biskop Bernt Eidsvig:

 - David forteller sin historie om det overgrep han ble utsatt for av en av Kirkens biskoper, og han forteller den godt og saklig. Helt siden han oppfattet overgrepets virkelighet, har han villet ha kontrollen over sin egen sak. Ingen avis eller advokat skulle gjøre det for ham. Og han valgte et kirkelig oppgjør.

Fra etterordet av psykolog Huan Nguyen (medlem av Fagetisk Råd):

 - Davids åpenhet omkring sine opplevelser og hans bestrebelser for å vinne tilbake kontroll over sitt liv, er beundringsverdig og kan gi håp til mange som fortsatt bærer i seg belastende opplevelser. Jeg anerkjenner Davids mot og tapperhet.


Bla i et utdrag av boken.

Du kan kjøpe boken på nett, enten i trykket utgave eller i digital utgave for lesebrett som bl.a. iPad og Kindle.

110 sider - heftet - 978-82-7024-235-1 - kr 198

MEDIEKONTAKT:

Davids kontaktperson: p. Sigurd Markussen, tlf. 922 58 480

Oslo katolske bispedømmes pressekontakt: p. Pål Bratbak, tlf. 92 614 590

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (26. desember 2010)

av Webmaster publisert 02.12.2010, sist endret 19.01.2011 - 15:59