Kardinal Sandri innviet katedral i Aleppo; slutten for patriark Sfeir?

Kardinal Leonardo Sandri, Prefekt for kongregasjonen for Østkirkene, vigslet lørdag den latinske katedralen i Aleppo, Syria. I et budskap takket paven for syriske katolikkers "troskap til Herren og hans Kirke og troskap til biskopen av Roma og hans embete som Peters etterfølger". Den hellige far uttrykte også ønske om at syriske katolikker fortsatt vil gi sitt hjemland "et synlig bidrag for den moralske og sosiale opphøyelse, i en genuin økumenisk og interreligiøs ånd".

I sin preken fremhevet kardinal Sandri Bønneuken for kristen enhet, som starter tirsdag 18. januar, og at enheten mellom katolikker av latinsk og østlig ritus må inspirere til enhet mellom alle døpte.

Kristne i Syria teller rundt 10% av en samlet befolkning på 22 millioner.

Slutten for patriark Sfeir?

I nabolandet Libanon er ukens store nyhet at den maronittiske patriark av Antiokia, Nasrallah Pierre Sfeir, skal ha levert inn sin avskjedssøknad til pave Benedikt. I følge libanesiske Daily Star mottok paven avskjedssøknaden for flere uker siden. Sfeir er nå blitt 91 år gammel, men skal allikevel være i god form.

Som leder av Den maronittiske kirken nyter Patriark Sfeir - den 76. maronittiske patriark - stor innflytelse i Libanon. Han har gjentatte ganger fordømt utenlandsk innblanding i landet, og viste tydelig sin frustrasjon over den nylige regjeringskollapsen i Libanon, etter at Hizbollah og deres allierte trakk seg fra regjeringskoalisjonen. Patriarken var også en av hovedinspirasjonskildene bak den såkalte Cedar-revolusjonen, som kjempet for tilbaketrekking av syriske tropper fra Libanon i kjølvannet av drapet på statsminister Rafik Hariri i 2005. I følgeAsiaNews, som siterer kilder nær patriarken, vil valg av ny patriark skje før sommeren - hvis den politiske situasjonen tillater det.

Sfeir ventes å reise til Vatikanet i februar for å diskutere spørsmål knyttet til sin avgang, samt situasjonen i Den maronittiske kirke og valget av nye biskoper.