Ordinariatet 'Our Lady of Walsingham' er født

Lørdag 15. januar ble tre tidligere anglikanske "flyvende biskoper"; Andrew Burnham, Keith Newton og John Broadhurst, ordinert til prestetjenesten i Den katolske kirke. Ordinasjonen, som ble ledet av erkebiskop Vincent Nichols, fant sted i en fullstappet Westminster Cathedral.

Troskongregasjonen offentliggjorde samme dag en uttalelse som bekrefter opprettelsen av ordinariatet "Our Lady of Walsingham":

A Personal Ordinariate is a canonical structure that provides for corporate reunion in such a way that allows former Anglicans to enter full communion with the Catholic Church while preserving elements of their distinctive Anglican patrimony. With this structure, the Apostolic Constitution 'Anglicanorum coetibus' seeks to balance on the one hand the concern to preserve the worthy Anglican liturgical, spiritual and pastoral traditions and, on the other hand, the concern that these groups and their clergy will be fully integrated into the Catholic Church.

Ordinariatet har en kirkelig jurisdiksjon som ligner et bispedømmes, men er ikke territorialt bundet. Dets medlemmer vil derfor komme fra hele England og Wales, snarere enn å tilhøre sitt lokale bispedømme. Pave Benedikt har samtidig utpekt fr. Keith Newton som den første "ordinarie" for den nye strukturen:

Also today Pope Benedict XVI has nominated Reverend Keith Newton as the first Ordinary of the Personal Ordinariate of Our Lady of Walsingham. Together with Reverend Burnham and Reverend Broadhurst, Reverend Newton will oversee the catechetical preparation of the first groups of Anglicans in England and Wales who will be received into the Catholic Church together with their pastors at Easter, and will accompany the clergy preparing for ordination to the Catholic priesthood around Pentecost.

Oppgaven fr. Newton nå står overfor ligner mye på en biskops, men siden alle de tre ferske prestene er gift, vil de ikke kunne bli bispeviet i Den katolske kirke.

The Catholic Herald har full dekning, mens bloggen The Anglo-Catholic har en nyttig spørsmål-og-svar-seksjon.

 

Se også:

 

 

Bilde: Fra lørdagens ordinasjon i Westminster Cathedral. Foto: Catholic Church (England and Wales)