Stor-imamen i Al-Azhar kutter all dialog med Vatikanet

I en dramatisk utvikling torsdag har stor-imamen av Al-Azhar, Ahmed al-Tayyeb, besluttet å bryte all dialog med Vatikanet grunnet pavens appell om økt beskyttelse av den koptiske minoriteten i landet. Dette skriver nettavisen Ahram Online. Imamen har tidligere fordømt pavens uttalelser, og omtalt de som innblanding i Egypts interne anliggender.

Egypts myndigheter tilbakekalte også sin utsending til Den hellige stol den 11. januar.

Al Azhar-universitetet i Kairo er den høyeste læremessige autoritet for sunnimuslimer, og regnes som verdens mest prestisjetunge senter for islamske studier og forskning. Det var under et møte i universitetets forskerakademi torsdag at vedtaket om brudd på dialogen med Vatikanet ble vedtatt. I følge Asia News begrunnes vedtaket med at paven skal ha blandet seg i landets interne anliggender, samt Benedikts foredrag i Regensburg i 2006.

Imam Ahmed al-Tayyeb er en av rundt 200 muslimske ledere som ga sin tilslutning til "A Common Word" i kjølvannet av de verdensomspennende muslimske reaksjonene på pave Benedikts foredrag i Regensburg i 2006. Det åpne brevet fra de muslimske lærde førte siden til opprettelsen av et historisk katolsk-muslimsk forum, som hadde sine første samtaler i Vatikanet i november 2008.

Al Azhar-universitetets senter for dialog med Den hellige stol ble opprettet i 2010. Det pavelige råd for interreligiøs dialog har så langt ikke kommentert saken, og p. Federico Lombardi - Vatikanets pressetalsmann - sier til AsiaNews at det ikke har kommet en offisiell henvendelse fra Al Azhar.

Pave Benedikt har nylig - både i budskapet til Verdens Fredsdag og talen til det diplomatiske korps - oppfordret det internasjonale samfunn om økt beskyttelse av kristne minoriteter.