Pakistans minister for minoriteter - katolikken Shahbaz Bhatti - skutt og drept utenfor eget hjem

nullKatolikken Shahbaz Bhatti - Pakistans minoritetsminister og kritiker av landets beryktede blasfemilov, er blitt skutt og drept. Bhatti ble drept tidlig onsdag morgen utenfor sitt eget hjem i Islamabad, da tre maskerte menn rev hans niese og livvakt ut av bilen - for deretter å skyte Bhatti. Drapsmennene rapporteres å ha sluppet unna.

Så sent som i forrige måned uttalte Bhatti at han var villig til å dø for sin overbevisning, etter at han ble utpekt som et "top target" for muslimske terrorgrupper grunnet sitt engasjement for landets religiøse minoriteter.

Drapet kommer kun to måneder etter at Punjab-guvernøren Salmaan Taseer ble skutt og drept ikke langt unna. Drapet på guvernøren ble i etterkant hyllet av flere muslimske lærde samt politikere. Både Taseer og Bhatti har vært høyrøstede forsvarere av den kristne firebarnsmoren Asia Bibi, som sitter fengslet med en dødsdom etter å ha blitt falskt anklaget for å fornærme profeten Muhammed. Pave Benedikt XVI har flere ganger kommet med en innstendig oppfordring til pakistanske myndigheter om å oppheve blasfemilovgivningen.

Shahbaz Bhatti ble 42 år gammel. Han mottok flere internasjonale priser for sitt arbeid med religions- og menneskerettigheter. I et nylig video-intervju med France24 snakket pakistaneren om sitt engasjement mot landets blasfemilovgivning og saken mot Asia Bibi.

Foto: Shahbaz Bhatti i Washington DC i 2009/CNS