Borgerkrigen i Libya rammer kristne samfunn hardt

De fleste i biskop Giovanni Martinellis flokk har nå forlatt Tripoli og områdene rundt den libyske hovedstaden. Den pågående borgerkrigen rammer også de lite kjente kristne samfunnene i området.

Martinelli - apostolisk vikar av Tripoli - sier til AP at flere katolikker nå bruker St. Francis-katedralen som et tilfluktssted, da Tripoli preges av avsperrede gater og sikkerhetssjekker gjennomført av Gaddafis styrker.

Martinelli opplyser også at antallet katolikker i stor-Tripoli har sunket drastisk etter starten på urolighetene - fra 100 000 til rundt 5000. De fleste av disse er afrikanske arbeidsinnvandrere samt filippinske gjestearbeidere og europeiske diplomater. Av tusen gresk-ortodokse troende er nå kun en håndfull igjen. På tross av at kristen misjon er forbudt i det muslimske landet, har Gaddafis regime stilltiende akseptert den kristne tilstedeværelsen. Men borgerkrigen preger nå også de små kristne samfunnene i byen.

- Forsøk på å fjerne Gaddafi vil bare gjøre ham fastere bestemt på holde fast på makten, sier Martinelli, som forteller om en nylig hendelse etter messen i St. Francis-katedralen.

- Etter å ha feiret Den hellige messe, oppdaget jeg ti muslimske, libyske kvinner bakerst i kirken. Dette er første gang jeg har opplevd på 40 år med messefeiring i Libya. De kom gråtende inn i sakristiet. Mange av dem kjente noen katolske ordenssøstre, sier biskopen til Fides.

Kvinnene - Gaddafi-tilhengere flankert av representanter fra myndighetene - tryglet biskopen om å appellere til Roma for å stoppe Natos bombing av landet. Mange lignende hendelser skal være iscenesatt av regimet overfor internasjonale medier, for med dette å skape inntrykk av støtte til Gaddafi, som har styrt landet siden 1969.

Martinelli kom i pressens søkelys da han i mars rapporterte at minst 40 sivile var drept i allierte bombeangrep på Tripoli. Den libyskfødte italienske biskopen har vært apostolisk vikar av Tripoli siden 1985 og kjenner landet svært godt. Overfor nyhetsbyrået Fides roser han BRICS-landenes arbeid for en diplomatisk løsning og fremhever at den fastlåste stillingskrigen kun kan løses ved å skape dialog mellom de ulike stammelederne i det nordafrikanske landet.

 

Foto: St. Francis-katedralen i Tripoli/catholicinlibya.com