Fernando Filoni ny prefekt for Misjonskongregasjonen

Erkebiskop Fernando FiloniVatikanet, 10.5.2011 (KI/KAP) – Pave Benedikt XVI foretok tirsdag den 10. mai viktige personalendringer i ledelsen for den romerske kurien. Den nåværende «innenriksministeren», erkebiskop Fernando Filoni (65), blir ny prefekt for Kongregasjonen for folkenes evangelisering (Misjonskongregasjonen, Propaganda Fide).

I hans sted som innenriksminister, offisielt substitutt i Statssekretariatets første seksjon, blir erkebiskop Giovanni Angelo Becciu (62), som stammer fra Sardinia og som nå er pavelig nuntius på Cuba. Samtidig innvilget paven avskjedssøknaden fra den nåværende prefekten for Propaganda Fide, kardinal Ivan Dias (75) fra Bombay i India, som har svekket helse på grunn av diabetes.

Congregatio de Propaganda Fide ble grunnlagt i 1622 av pave Gregor XV. Gjennom oppdagelsen av Amerika og de nye europeiske handelsstøttepunktene i Afrika og Asia åpnet det seg den gangen store arbeidsfelt for ordenene, noen av dem nettopp grunnlagt. De bispedømmene som ble grunnlagt i tiden som fulgte, også noen i osmansk Sørøst-Europa, ble underlagt Propaganda Fide. Etter Andre Vatikankonsil ble det offisielle navnet i 1967 endret til «Kongregasjonen for folkenes evangelisering».

peo/mt