Priser Vatikanets innsats for jøder under Den annen verdenskrig

Påstander om at Kirken og Pius XII lot være å hjelpe jøder under Den annen verdenskrig er helt enkelt falske, sier den israelske ambassadør til Den hellige stol, Mordechay Lewy.

Mordechay LewyDette uttalte den israelske diplomaten da han torsdag 23. juni skjenket æresprisen "Rettferdige blant nasjonene" - gitt posthumt - til den italienske presten Gaetano Piccinini. Prisen er en utmerkelse til mennesker som med fare for sitt liv beskyttet jøder under Den annen verdenskrig, og er tildelt rundt 24 000 enkeltpersoner totalt.

- Det vil være en feil å si at Den katolske kirke, Vatikanet og paven motsatte seg tiltak for å redde jøder. Det er ganske sikkert at det var motsatt: de ga alltid den hjelpen de kunne, sier Levy til Zenit.

Nazi-raid. Ambassadøren mintes at Vatikanet ikke klarte å stoppe et tog fra Roma som fraktet jøder til konsentrasjonsleire, i kjølvannet av et nazi-raid i byen den 16-18 oktober 1943.

- Dette kan bare ha bidratt til å styrke ønsket fra Vatikanets side om å tilby sitt eget område som et skjulested for jøder, kommenterte Lewy.

- Vi må anerkjenne at toget som forlot Roma den 18. oktober 1943 var den eneste konvoien nazistene maktet å organisere mellom Roma og Auschwitz, påpekte ambassadøren.

Etter raidet i 1943 "åpnet klostre og barnehjem drevet av ordener sine dører for jøder, og vi har grunn til å tro at dette skjedde under tilsyn av Vatikanets høyeste myndighet, som derfor ble holdt underrettet om tiltakene".

Fr. Piccinini var på mange måter en foregangsfigur i dette arbeidet - som gjennom sine kontakter i ordenen Figli della Divina Provvidenza (Sønner av Det guddommelige forsyn) - klarte å redde mange jøder. Det er etterkommere av disse som anbefalte Fr. Piccinini til prisen "Rettferdige blant nasjonene".

Ikke svart/hvitt. I sin tale fremhevet Lewy at jøder i Roma "så en slags beskytter i pavens person, og håpet at han ville redde dem og unngå det verste".

På spørsmål om dette kaster nytt lys over pave Pius XIIs rolle - som ofte har blitt kritisert for taushet overfor nazistenes grusomheter - sa Lewy at "jøder ikke er enstemmige, og på det historiske plan finnes det ulike meninger".

- Det vi vet tillater oss ikke å fremstille at alt var sort eller hvitt, men den som nekter for at Vatikanet, paven og ulike katolske institusjoner grep inn for å redde jøder, tar feil.

I ulike forskermiljøer stilles det store forventninger til vatikanarkivets frislipp av dokumenter fra Pius XIIs pontifikat, som i følge kardinal Walter Kasper kan skje innen fem år. Den israelske ambassadøren maner allikevel til forsiktighet, og påpeker at "vi ikke kan forvente å få hele sannheten fordi i slike harde tider var det mange ting som selv ikke kunne skrives ned [...] hele sannheten fra denne tragiske tiden er skjult og vil fortsette å være det".

Medaljen til fr. Gaetano Piccinini - som døde for 30 år siden - ble overrakt til generalforstanderen for Sønner av Det guddommelige forsyn, fr. Flavio Peloso Orioni. Det er holocaust-historiemuseet Yad Vashem som deler ut prisen, som også er blitt tildelt 45 nordmenn.

Bilde: Mordechay Lewy overrekker sine akkreditiver til pave Benedikt i 2008