Erkebiskop Chaput ny erkebiskop av Philadelphia

Erkebiskop ChaputVatikanet, 19.7.2011 (KI/KAP) – Pave Benedikt XVI utnevnte den 19. juli 2011 Charles Joseph Chaput (66) til erkebiskop av Philadelphia. Den nåværende erkebiskopen av Denver etterfølger kardinal Justin Francis Rigali (76), som samtidig fikk innvilget sin avskjedssøknad av aldersgrunner. Rigali har ledet erkebispedømmet Philadelphia siden 2003, og samme år ble han opptatt i kardinalkollegiet. Erkebispedømmet Philadelphia ble i likhet med andre amerikanske bispedømmer alvorlig rystet av misbruksskandalen. I mars i år suspenderte kardinal Rigali 21 prester på grunn av anklager om seksuelt misbruk. Dette var en reaksjon på en rapport fra en rettslig anklagejury.

Chaput ble født den 26. september 1944 i Concordia i delstaten Kansas. Han tilhører den amerikanske urbefolkningen og prærieindianerstammen Potawatomi. Ettersom erkebiskopen av Philadelphia tradisjonelt har rang av kardinal, blir Chaput sannsynligvis den første nordamerikanske urinnvåneren i kardinalkollegiet.

Chaput har ledet erkebispedømmet Denver siden 1997. Etter teologiske og filosofiske studier i Herman (Pennsylvania), Washington og San Francisco trådte han i 1968 inn i kapusinerordenen (Ordo Fratrum Minorum Capuccinorum – OFMCap). Han ble presteviet i 1970. Etter ulik virksomhet i sjelesorgen, presteutdannelsen og ordensledelsen kalte den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) i 1988 Chaput til biskop av Rapid City i delstaten South Dakota.

Pave Benedikt XVI har flere ganger brukt den 66-årige kapusineren som «ryddegutt» i vanskelige saker, for eksempel som visitator i Australia og i den skandalerystede kongregasjonen Kristi Legionærer. Ved flere anledninger har Chaput gått klart mot en svekkelse av livsvernet og den tradisjonelle familien. I en bok oppfordret han USAs katolikker til å spille en mer aktiv, høylydt og moralsk konsekvent rolle i det politiske liv.

Kathpress/Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) o:pe

av Mats Tande publisert 19.07.2011, sist endret 19.07.2011 - 15:24