– Deres styrke er større enn regnet!

Rundt halvannen million ungdommer var samlet på flybasen Cuatro Vientos lørdag kveld da pave Benedikt feiret bønnevigilie, etterfulgt av eukaristisk tilbedelse.

Vigilien ble en spesiell opplevelse for pilegrimene da himmelen over Cuatro Vientos åpnet seg – og et kraftig uvær brøt løs. Benedikt måtte endog avbryte sin tale grunnet den sterke vinden, som også blåste bort hans kalott. Papirene med talen ble i tillegg så våte at det ikke var mulig å fortsette.

Etter noen minutters pause gjenopptok Benedikt imidlertid sine hilsener, men fullførte ikke talen. I teksten ba han de unge om ikke å være redde, og fremhevet at de er blitt utvalgt av Gud til å leve i dette øyeblikk i historien:

Yes, dear friends, God loves us. This is the great truth of our life; it is what makes everything else meaningful. We are not the product of blind chance or absurdity; instead our life originates as part of a loving plan of God. To abide in his love, then, means living a life rooted in faith, since faith is more than the mere acceptance of certain abstract truths: it is an intimate relationship with Christ, who enables us to open our hearts to this mystery of love and to live as men and women conscious of being loved by God.

If you abide in the love of Christ, rooted in the faith, you will encounter, even amid setbacks and suffering, the source of true happiness and joy. Faith does not run counter to your highest ideals; on the contrary, it elevates and perfects those ideals. Dear young people, do not be satisfied with anything less than Truth and Love, do not be content with anything less than Christ.

Nowadays, although the dominant culture of relativism all around us has given up on the search for truth, even if it is the highest aspiration of the human spirit, we need to speak with courage and humility of the universal significance of Christ as the Saviour of humanity and the source of hope for our lives. He who took upon himself our afflictions, is well acquainted with the mystery of human suffering and manifests his loving presence in those who suffer. They in their turn, united to the passion of Christ, share closely in his work of redemption. Furthermore, our disinterested attention towards the sick and the forgotten will always be a humble and warm testimony of God’s compassionate regard.

Dear friends, may no adversity paralyze you. Be afraid neither of the world, nor of the future, nor of your weakness. The Lord has allowed you to live in this moment of history so that, by your faith, his name will continue to resound throughout the world.

Katolsk.no var i kontakt med p. Pål Bratbak fra den norske delegasjonen som – i likhet med alle andre – ikke lot seg affisere av det kraftige uværet. Syv norske ungdommer var endog oppe på podiet, mens en av ungdommene fikk æren av å bære frem Verdensungdomsdag-ikonet. Tidligere på dagen ble det klart at to norske deltagere skulle få møte pave Benedikt, som ifølge sin pressetalsmann p. Federico Lombardi ønsket å overbringe et budskap om "håp og integrasjon" i kjølvannet av angrepene den 22/7. Dessverre ble møtet avlyst i det lettere kaoset som oppsto under uværet.

50 fotballbaner. Søndag morgen ankom Benedikt igjen for å feire den avsluttende messen sammen med alle pilegrimene som hadde tilbrakt natten utendørs – på et område like stort som 50 fotballbaner. Etter en beslutning fra ledelsen for WYD fikk den norske delegasjonen sitte fremst, og markerte der sin sorg og respekt for ofrene etter 22/7 med sørgebånd på det norske flagg.

I sin preken ba paven ungdommene om å dele med verden den gleden vi har mottatt i Kristus, samt tre inn i et  personlig forhold til han:

Having faith means drawing support from the faith of your brothers and sisters, even as your own faith serves as a support for the faith of others. I ask you, dear friends, to love the Church which brought you to birth in the faith, which helped you to grow in the knowledge of Christ and which led you to discover the beauty of his love. Growing in friendship with Christ necessarily means recognizing the importance of joyful participation in the life of your parishes, communities and movements, as well as the celebration of Sunday Mass, frequent reception of the sacrament of Reconciliation, and the cultivation of personal prayer and meditation on God’s word.

Friendship with Jesus will also lead you to bear witness to the faith wherever you are, even when it meets with rejection or indifference. We cannot encounter Christ and not want to make him known to others. So do not keep Christ to yourselves! Share with others the joy of your faith. The world needs the witness of your faith, it surely needs God.

Rio 2013. Den hellige far bekreftet til slutt ryktene: neste WYD finner sted i Rio de Janeiro. Under Benedikts pontifikat har Verdensungdomsdagene blitt arrangert hvert tredje år, men siden Brasil også arrangerer fotball-VM i 2014, frykter man et logistisk kaos i byen og har derfor valgt å avholde neste verdensungdomsdag allerede i 2013.

Det er bare å glede seg.