Hardliner skal takle undergrunnskirken i Hebei

Relasjonen mellom Vatikanet og Kina er av mange beskrevet som en slags diplomatisk runddans av typen "et skritt frem og to tilbake". 

null
Fra en kinesisk patriotisk kirke. Foto: Vatican Insider 

Nå hevder endog kinesiske myndigheter å finne støtte for sin strenge kontroll med Kirken fra ingen ringere enn den irske statsminister Enda Kenny. I en tale til parlamentet den 20. juli kom Kenny med harde utfall mot Vatikanets håndtering av de irske misbrukssakene, og omtalte i tillegg Vatikanet som "dysfunksjonelt, frakoblet, elitistisk og narsissistisk". 

 

I en artikkel i kommunistpartiets offisielle avis med tittelen "Katolisismen bør tilpasses lokale forhold", utnyttes Kennys tale for alt den er verdt, skriver Vatican Insider. I følge partiavisen representerer talen et "skjellsettende øyeblikk" grunnet "den overveldende støtte" Kennys utspill fikk i Irland. Dette viser igjen at Kina er "i sin fulle rett til å motsette seg Vatikanstatens eneveldige autoritet til å utnevne prester i fjerntliggende land". 

Den katolske kirke må i tillegg "anerkjenne at Kina ikke kan ventes å ukritisk tilslutte seg utenlandske kulturelle regler som det selv ikke var med på skape, langt mindre de som faktisk svekker Kirken fremfor å styrke den", heter det videre.

Kinesiske myndigheters retorikk ser med andre ord ut til å få en tøffere tone, noe som også følges opp i praksis.

"Den tibetanske bulldog" Zhang Qingli, en sentral person i det kinesiske kommunistparti, ble nylig utnevnt til partisekretær for Hebei-provinsen. Dette melder Reuters. Hebei – som omkranser hovedstaden Beijing – er hjemstedet til rundt en fjerdedel av Kinas 10-12 millioner katolikker, og et av områdene hvor konflikten mellom katolikker og staten er på det sterkeste.

Qingli er kjent for sin harde og brutale linje overfor Dalai Lama under sin tid som partisekretær i Tibet, og har tidligere omtalt Buddhistlederen som "en ulv i munkekappe, en djevel med et menneskelig ansikt, men med et monsters hjerte".

Utnevnelsen av Qingli ventes å gi ham en sentral rolle i Kinas relasjoner til Vatikanet, samt den langsiktige målsettingen med å tvinge flere av Kinas rundt åtte millioner vatikantro katolikker inn i den statskontrollerte patriotiske kirke – som i følge tall fra Den hellige stol har rundt fem millioner medlemmer. 

To års straffarbeid for vatikanlojalitet. Konsekvensene av å motstå den patriotiske kirken kan være harde: 25. august ble bispedømmeadministratoren av undergrunnskirken i Heze, fr. Wang Chengli, dømt til to års straffarbeid gjennom det såkalte "omskolering gjennom arbeid-programmet". Så mange som 300 000 mennesker skal befinne seg i denne typen omskoleringsleire i Kina, uten dom eller tiltale.