Jubel og protester i Madrid

Flere tusen demonstranter samlet seg i Madrid onsdag kveld for å protestere mot pave Benedikts besøk til Verdensungdomsdagene.


Pave Benedikt hilser på en av de "små Sveitsergardister".
Dronning Sofia i bakgrunnen. Foto: madrid11_en

Spanias vanskelige økonomiske situasjon er velkjent, og Madrid har i år vært åstedet for en rekke ulike protester mot regjeringens økonomiske politikk, blant annet fra de såkalte "indignados" – en grasrotsbevegelse bestående av hovedsakelig unge mennesker som protesterer mot den høye arbeidsledigheten i landet. Onsdag kveld var det derimot pavens besøk det ble demonstrert mot.

Arrangøren av Verdensungdomsdagene har på sin side fremhevet at nesten alle kostnader dekkes av Kirken, pilegrimene samt private givere – noe også spanske myndigheter har hevdet.

Det kom også til lettere sammenstøt mellom politiet og demonstranter onsdag kveld. Enkelte stygge scener utspilte seg da WYD-deltagere ble hånet med ulike slagord mot paven og Kirken. Bilder viser ungdommer som svarer med å be og synge.

– En lysflod. Verdensungdomsdagene er "en lysflod som forfrisker, nærer og sprer troen", sa pave Benedikt da han besvarte spørsmål på flyet til Madrid. Benedikts besøk i byen varer i fire dager, og kulminerer i den store avslutningsmessen ved flyplassen Cuatro Vientos søndag, der over halvannen million troende ventes å delta.

Det er ikke bare ungdommer som nå strømmer til Madrid. Som en kuriositet kan det nevnes at den eldste WYD-deltageren er den 103 år gamle spanske cisterciensernonnen Teresita. Som nittenåring gikk hun i kloster, samme dag som pave Benedikt ble født, 26. april 1927. 84 år senere skal hun nå møte paven i Madrid

Som vanlig kan alle offisielle pavelige arrangementer sees live på katolsk.no. For taler og oppdaterte nyheter, se henholdsvis Vatikanets og Madrid11s nettsider.